Chov losů se vrací do chomutovského zooparku. Narození mláděte chovatele překvapilo!

3. červen 2015

Los evropský je tradiční součástí expozice Podkrušnohorského zooparku. Před dvěma lety ale zdejší chovný pár losů uhynul. Otrávilo ho nevhodné krmení z rukou návštěvníků. Zahrada si pořídila nového samce a dvě samičky a doufala, že chov losů obnoví. První mládě se narodilo koncem května a pro chovatele to bylo velké překvapení!

„Bylo to překvapení. Táta Maximus je mladý, teprve dvouletý samec a matka Nette je jen o rok starší,“ říká mluvčí zooparku Martina Pelcová.

Maximus se do Chomutova přestěhoval z chovné a rehabilitační stanice pražské zoo v Dolním Dobřejově loni v srpnu. Ve výběhu už tou dobou žily dvě samičky z belgické Zoo Planckendael.

Losí mládež si padla do oka

Říje na podzim proběhla nepozorovaně, a tak narození mláděte bylo pro všechny překvapením.

Mládě losa evropského

„Jsme rádi, že u nás chov losů evropských úspěšně pokračuje. Jde o první mládě po úhynu chovného páru v roce 2013,“ říká zoolog Miroslav Brtnický.

Tehdy se pár losů otrávil jedovatým keřem, který do výběhu hodil někdo z návštěvníků. Letošní mládě je vlastně happy endem tohohle smutného příběhu. „Pohlaví zatím neznámě, ale zdá se, že to mohla být samička,“ naznačuje zoolog.

Mluvčí parku dodává, že malá losí slečna se má skvěle. „Máma si ji hlídá a vzorně se o ni stará. Jsou společně v expozici, a když budou návštěvníci trpěliví, mohou je zahlédnout u krmelce.“

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio