Chovanec opět kritizuje Babiše. Korunové dluhopisy přirovnává ke kauze kolem Rittiga

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se opět opřel do ministra financí Andreje Babiše (ANO). V rozhovoru pro týdeník Echo přirovnal kauzu korunových dluhopisů k případu Ivo Rittiga a firmy Oleo Chemical. Řekl také, že si neumí představit svou účast v Babišově vládě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd ČSSD v Brně, 1. místopředseda ČSSD Milan Chovanec

Sjezd ČSSD v Brně, 1. místopředseda ČSSD Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Chovance by v kauze Babišových korunových dluhopisů zajímala odpověď na otázku, proč si Agrofert půjčil peníze od svého vlastníka s úrokem šest procent, když v bance si mohl půjčit s dvouprocentním úročením.

„To mě zajímá, nic víc. Když se podíváte na rozsudek v kauze kolem Rittiga (myšlen rozsudek u firmy Oleo Chemical – pozn. red.), tam šli sedět vlastníci za to, že poškodili vlastní firmu vyvedením peněz. Takže mi vysvětlete, jestli čtyři procenta rozdílu v úvěru nejsou v neprospěch vlastní firmy. Je to optikou toho soudu trestný čin?“ řekl Chovanec v rozhovoru pro týdeník Echo.

Kauza Oleo Chemical. Soud potrestal bývalé majitele firmy, Rittig vyvázl bez trestu

Číst článek

„Jestli je to tak, že jste si půjčil za šest procent sám od sebe, vyplatil jste sám sobě větší profit a vyhnul se dani z příjmů, a vaše firma si to ještě odečetla z daní, tak jste stát poškodil na dvou frontách,“ dodal ministr vnitra.

Bývalí majitelé firmy Oleo Chemical Michal Urbánek a Kamil Jirounek, šéf výroby Radomír Kučera a Peter Kmeť byli nepravomocně odsouzeni za to, že tunelovali firmu Oleo Chemical. Firmě měli uzavíráním nevýhodnými a fiktivními smluv způsobit škodu téměř 20 milionů korun. Lobbista Ivo Rittig byl také nepravomocně shledán nevinným.

V rozhovoru Chovanec také varoval před Babišem, posouváním Česka na východ a jeho polodiktatuře. „Když jsem se díval na průběh sjezdu ANO, šla z toho na mě jediná emoce: hrůza. Sjezd lidí, kteří nemluví a asi na nic nemají názor. To byl sjezd jednoho muže a komparzu. A jestli tohle má být naše budoucnost, tak tu já jsem už zažil. Já už nechci být mlčící většina, radši budu ten kluk, který v pohádce říká, že císař nemá šaty. Já už nikdy nechci žít ve lži, žil jsem v ní dost dlouho. Když pozorujete, jak u nás zase začíná bujet strach lidí se vyjádřit, to přece není dobře. Já jsem v roce ’89 nestál na náměstí a nezpíval s lidmi proto, aby se tohle vracelo,“ řekl.

Vyloučil také, že by mohl být ministrem ve vládě Andreje Babiše. „Neumím si svou účast ve vládě Andreje Babiše představit,“ dodal.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme