Chovanec zveřejnil fotky svého nového bytu. Zaplatil za něj přes tři miliony korun

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD zveřejnil v úterý na sociální síti několik fotek svého nového bytu. Za 120 metrů čtverečních zaplatil v Plzni 3,1 milionu korun. Podle Mladé fronty Dnes by ale cena měla být v dané lokalitě až dvojnásobná. Chovanec navíc podle deníku koupil byt od podnikatele, který se uchází o zakázky na ministerstvu vnitra. Ministr takové nařčení už několikrát odmítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Ministr vnitra Milan Chovanec jednoznačně odmítl, že by byl nákup bytu neprůhledný nebo že by měl nějakou souvislost se zakázkami na vnitru. S manželi Dajbychovými, kteří byt prodávali, se prý nikdy osobně nesetkal.

„Myslím, že ten prodej bytu je naprosto v pořádku a transparentní. Mám v ruce i posudky, které hovoří i o ceně bytu, takže uvidíme, co bude dál. Jestli je to součást politického boje Andreje Babiše, který vlastní Mladou frontu Dnes, nebo ne, ať si udělá každý obrázek sám,“ uvedl Chovanec.

Ministr byt kupoval v nedokončeném stavu, jak dokládá fotografiemi, které zveřejnil na svém twitteru. „Byl to byt bez jakéhokoli vybavení. Nebyly tam podlahy, svítidla, koupelny, nebyla tam kuchyně. Byl to byt ve fázi hrubé stavby,“ popisuje Chovanec.

„Pokud vím, byly za adekvátní cenu, jakou jsem platil já, nakonec rozprodány i další byty v tomto domě. Rovněž ve fázi hrubé stavby k dalšímu dokončení. Podle mých informací šlo v obou případech dokonce o nižší cenu, než jsem platil já,“ dodává.

Manželé Dajbychovi potvrdili, že byt prodávali v rozestavěném stavu. Uvedli také, že ministr Chovanec skutečně kupoval byt přes právnickou firmu, a nikdy se tedy nesetkali.

Vilová čtvrť, kde ministrův byt stojí, je ale podle Mladé fronty Dnes jednou z nejvyhledávanějších lokalit v Plzni a podle realitních serverů se podobné byty prodávají 1,5 až dvakrát dráž.

Zakázky na ministerstvu od 90. let

Firma Petra Dajbycha se podle Mladé fronty Dnes ucházela o zakázky na ministerstvu vnitra. Jednu z nich údajně získala v době, kdy ministr byt kupoval.

„Za mého působení šlo výhradně o zakázky, které neřídilo ministerstvo vnitra, ale autonomně je soutěžil Hasičský záchranný sbor a Policie ČR,“ řekl Chovanec.

Společnost prodává automobily, často i speciály vhodné pro armádu nebo třeba hasiče. Nicméně do státních tendrů se hlásí už od konce 90. let. „V době, kdy naše firma zhruba před 20 lety se začala systematicky ucházet o státní zakázky, tak si myslím, že pan ministr byl možná ještě na střední škole,“ podotýká Dajbych.

Ministr vnitra kromě fotografií svého nového bytu zveřejnil na twitteru také SMS konverzaci s redaktorem Mladé fronty Dnes Vojtěchem Srnkou, včetně jeho telefonního čísla.

Na svém profilu se za to už sice omluvil, ale esemesku s číslem nesmazal. Český rozhlas se snažil zjistit, proč tak ještě neučinil, a jestli případně zvažuje nějaké právní kroky. Chovanec se ale dál k této záležitosti nechtěl dál vyjadřovat.

Anna Jadrná, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme