Chrudimské lesy čeká obnova, možná ale přijdou o lanový park

18. říjen 2017

Nové značení tras, altány nebo lavičky. Chrudim chystá velkou obnovu rekreačních lesů na Podhůře. Každý rok se tam podle správců podívá asi sto tisíc lidí. Část vybavení pro návštěvníky už ale dosluhuje a bude nutná výměna. Nejistá je také budoucnost lanového parku.

Lesníci nejdřív opraví první naučnou stezku, která je na Podhůře nejstarší a měla by mít i nové interaktivní prvky. Další novinka na příští sezónu budou piktogramy se symboly jednotlivých cílů a atrakcí - budou označovat cestu třeba k rozhledně Bára, menhiru nebo lesní tělocvičně.

Čtěte také

Na hranici životnosti je také obslužný domek, některé dřevěné lavičky a další vybavení, které budou správci postupně nahrazovat. A plán je takový, že všechno by do sebe mělo architektonicky zapadat a ladit, od rozhledny až po odpadkové koše.

Budoucnost lanového parku visí na vlásku

Chrudimská radnice se bude muset rozhodnout, co s lanovým parkem. Ten podle lesníků vydrží v provozu ještě tak dva roky, pak budou muset nechat atrakce umístěné v několikametrové výšce odmontovat.

Lanový park Podhůra u Chrudimi

Nákup nových prvků by podle ředitele městských lesů Zdeňka Odvárky stál asi tři miliony korun a není jisté, jestli by se to firmě vyplatilo, protože zatím zesílila konkurence, lanové parky jsou i na dalších místech v našem regionu.

Cyklostezka na mrtvém bodě

Už několik let úředníci jednají o stavbě cyklostezky z Chrudimi na Podhůru, která v místě citelně chybí. Rekreační lesy jsou od Chrudimi vzdálené jen asi dva kilometry, jenže kdo chce jet na kole, musí využít poměrně dost vytíženou silnici na Seč.

Čtěte také

Chrudimská radnice nechce se stavbou trasy začít, dokud nebude mít dohodnutý odprodej všech pozemků. Podle chrudimského starosty Petra Řezníčka (SNK-ED) největší problém čeká uprostřed plánované stezky, kde vlastnictví parcel řeší dědické řízení. Chrudim by tak prý byla schopná postavit jen půlku trasy a tuhle variantu vedení města podstoupit nechce.

autor: kop
Spustit audio