Chybí potřebná povolení pro stavbu nového mostu ve Svinarech u Hradce Králové

23. říjen 2016

Stavbu nového mostu v královéhradeckých Svinarech zdržuje získání potřebných povolení. Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje se dosud nedohodla s vlastníkem jednoho z přilehlých pozemků. Jeho souhlas potřebuje k získání územního rozhodnutí. Svinarský most je starý víc než 100 let a je ve špatném stavu.

Přípravu stavby zdrželo jednání s jedním z majitelů pozemků v sousedství mostu, vysvětluje ředitel Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs: „Máme zpracovanou dokumentaci pro územní rozhodnutí. Máme všechna vyjádření, nicméně nám to stojí na jednom pozemku, který potřebujeme pro výstavbu na dočasný zábor."

Pokud bychom tam nemohli provozovat autobusovou linku, byla by to velká komplikace pro oblast - Parlament, Svinary, Stříbrný rybník, Malšova Lhota.Leo Sedláček, Dopravní podnik města Hradec Králové

Podle silničářů je jednání na dobré cestě a během několika měsíců bude možné požádat o územní rozhodnutí na stavbu mostu. Ten dnešní je dnes ve špatném stavu - prakticky umožňuje jen jednosměrný provoz a má také omezenou nosnost.

Čtěte také

To je problém například pro Dopravní podnik města Hradce Králové, říká za společnost Leo Sedláček: „My se obáváme toho, že při zhoršení technického stavu toho mostu by mohlo dojít ke snížení té nosnosti a nemohli bychom tam provozovat vůbec autobusovou linku. A pak by to byla velká komplikace pro tu oblast - Parlament, Svinary, Stříbrný rybník, Malšova Lhota."

Nový most ve Svinarech má být širší a Orlici by měl překlenout jediným obloukem, popisuje Jiří Brandejs: „Nový most je navržen jako jednopolový a obousměrný oproti stávajícmu stavu. A stát by to mělo víc jak 30 milionů korun."

Děti mají problém dostat se do škol, lidé do zaměstnání. V Mladých Bukách je uzavřený most. Kdy bude opraven?

Současná ocelová konstrukce mostu by se mohla přesunout k centru Hradce Králové. Orlici by nově přemostila mezi Moravským a Malšovickým mostem. To ale pouze v případě, že město najde vhodnou dotaci.

Na most by ale nesměla auta, říká náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich z TOP 09: „V každém případě se domnívám, že v této lokalitě by se jednalo především o využití pro cyklisty a pěší."

Samotná stavba nového mostu ve Svinarech by mohla začít v ideálním případě za tři až čtyři roky.

Spustit audio