Chytrá klíčenka pro kolínské školáky nahradí průkazky a navíc ohlídá využití kapesného

26. duben 2017

Unikátní projekt nejen v Česku, ale i v celé střední Evropě. Přesně to je Chytrá kolínská klíčenka. Plastová kartička s černým designem a možností upnutí na klíče může nahradit nejen průkaz na oběd do školní jídelny, čtenářský průkaz do knihovny, jízdenku na městskou dopravu ale i platební kartu. Navíc ji můžou využívat už děti v první třídě základní školy.

„U žáků na škole nahradí současné průkazky na odběr jídla ve školní jídelně, navíc může sloužit jako klíč k elektronickým zámkům ve škole. Současně je tak chytrá, že může fungovat ve většině městských knihoven jako čtenářský průkaz a pokud budou jezdit autobusy, které jsou vybaveny platebními terminály, tak ji mohou mít i jako jízdenku na dobu, kterou jim rodiče předplatí," vysvětluje využití Chytré klíčenky její autor a ředitel společnosti Paynovatio Pavel Juřík.

Dětem tak z aktovek může zmizet spousta plastových karet, které používaly a často i zapomínaly. Rodiče navíc budou moct Chytrou klíčenku nabíjet penězi. Z plastové kartičky na klíče s černým potiskem se tak stane platební karta. Peníze si z ní děti ale vybrat nemůžou, můžou s ní pouze bezhotovostně platit. Rodiče tak získají přehled, za co dítě kapesné utratilo.

Cigarety klíčenka zablokuje

„Mají přes mobilní aplikaci nebo internet možnost vidět kde dítě nakupuje, ten systém navíc blokuje i některé typy obchodů, které nejsou určeny pro mládež," dodává Juřík.

Pokud si dítě třeba ke sladkostem přihodí alkohol a cigarety, pokladní systém zaplacení takového nákupu odmítne.

Jako první si budou moct Chytrou Kolínskou klíčenku vyzkoušet už v září žáci a zaměstnanci šesté základní školy v Kolíně. Celkem tedy asi 900 lidí.

„Určitě je dobré chytit příležitost za pačesy. Vedle našeho zaměření, tedy cizích jazyků, se snažíme podpořit i technické vzdělávání a tenhle projekt považujeme za vhodný a moderní do této doby," říká ředitel školy Lukáš Kačer.

Kromě Kolína už mají zájem o Chytrou klíčenku i další města i jednotliví rodiče. Poplatek za kartu bude podle Juříka 9 korun měsíčně.

autor: bkl
Spustit audio