Chytré brýle pro neslyšící i mobilem ovládaná naslouchadla

1. únor 2016

Rozšíření mobilních technologií a chytrých telefonů a tabletů přináší nové možnosti nejen zdravé populaci, ale neslyšícím nebo těm s poruchami sluchu. Chytré brýle s přepisem řeči nebo pomůcky propojené s mobilním telefonem byly k vidění na konferenci Bezdrátová komunikace v pražské Staroměstské radnici.

Lukáš Praus ze společnosti Sluchadlová akustika představil naslouchadla, které uživatel ovládá prostřednictví aplikace ve svém chytrém mobilním telefonu.

„Máme připojení i na televizi, kdybyste měl chytré hodinky, můžete mluvit rovnou do hodinek," naznačil expert možnosti využití současné mobilní techniky pro neslyšící.

Moderní chytrá naslouchadla mohou i přepínat mezi kanály. „Klidně si můžete ve svém mobilním telefonu pustit hudbu, ale je jen na vás, jestli vyřadíte kanál, který snímá zvuk okolí nebo ne. To je to, co vlastně zvýhodňuje uživatele sluchadel oproti normálně slyšícím spoluobčanům.“

Podle Prause je propojování naslouchadel ale i implantátů s dalšími zařízeními, zejména telefony, hlavním trendem posledních let.

Jaké možnosti nabízí technika těm, kteří vůbec neslyší, představil Zdeněk Bumbálek z firmy Transkript online.

„Začínali jsem s přepisem mluvené řeči v reálném čase, nejdříve na webové stránce, pak pro mobilní zařízení,“ vysvětlil technik.

Cílem je, aby vše bylo co nejjednodušší. „Kliknutím se spojím s přepisovatelem online, a už jenom čtu na mobilu nebo tabletu, co se kolem mě říká,“ popsal Bumbálek.

Firma v roce 2013 implementovala i propojení s automatickým rozpoznávačem řeči. „Tyto systémy ale ještě nejsou tak přesné, abyste se na ně mohli spolehnout například v bance nebo u soudu.“

Bumbálek nyní přepis propojil s chytrými brýlemi a výhody jsou zřejmé.

„Člověk, který brýle používá, si může zachovat oční kontakt s mluvčím, čte si co mu druhá strana říká. Hlavní výhodou je, že člověk, se kterým mluví, nemusí ani vědět, že mluví s neslyšícím.“

Brýle musí být připojeny k internetu, kdy využívají aplikace eScribeDroid dostupnou zdarma v Google Play obchodě, připomněl technik. „Brýle mají i snímač zvuku i kamerku, takže do budoucna je možnost, že to bude samostatné zařízení.“

„Reakce na tato zařízení byly velmi pozitivní. Jak technika bude postupovat, tak se čím dál tím více budou komunikační bariéry bořit,“ očekává Zdeněk Bumbálek.

autoři: mrk , oci , sed
Spustit audio