Čilý ruch v pražské zoo

5. prosinec 2012

S novým životem se v pražské zoo setkáme na každém kroku. A nejen s ním – panuje tu také čilý stavební ruch.

Narodila se samička přímorožce beisa. Matkou mláděte je samice Roxana, otcem nový samec Lucius. Mládě je prvním potomkem tohoto druhu v Praze po 7 letech. Zoo Praha je jedinou zoologickou zahradou, kde lze v České republice přímorožce beisa vidět a jednou ze šesti zoo v Evropě.

Narodila se už druhá sitatunga v této chovné sezoně, ve stádu jsou ještě další březí samice. Mláďata se představí s prvními teplejšími dny na jaře.

Mládě tapíra dobře prospívá. Oproti prvnímu potomkovi, Heřmánkovi, je samice Ivana daleko ostražitější a chovatelům brání se k mláděti přiblížit. O současného potomka se však perfektně stará.

Marabu snesli vejce.

Vejce nakladla také želva Smithova, nejmenší z želv v pavilonu Čambal. Snůšku samice poprvé nakladla do připraveného kladiště.

Námluvy batagurů tuntong

V Čambalu se namlouvají a páří také bataguři tuntong. Jedny z nejvzácnějších asijských želv přišly do pražské zoo před šesti lety ve zuboženém stavu, když byly zabaveny pašerákům. Za pobyt v zoo se dobře zotavily a dospěly. V současnosti každý snadno pozná samce od samice; zatímco mimo dobu rozmnožování jsou obě pohlaví shodně šedavá, nyní se značně liší. Samci na dobu námluv téměř zčernají, samice naopak blednou a stávají se bělavě žlutými.

Výběh pand čekají po téměř dvaceti letech úpravy, na které je prosinec nejvhodnější dobou. Vyměníme parkosy k šplhání i odpočinku, zrenovujeme vodopád i jezírko a doplníme výsadby vytvářející dojem himálajských svahů.

Díky příznivému počasí pokračuje příznivým tempem stavba pavilonu pro velemloky i vyhlídkové cesty Zakázanky. Návštěvníci se na Zakázanku mohou ještě před otevřením vypravit výjimečně už 26. prosince v doprovodu průvodců.

autor: Zoo Praha
Spustit audio