Čína a Rusko zahájily ve Středozemním moři společné manévry

Čína a Rusko posilují vojenskou spolupráci. Vojáci obou zemí zahájili společné cvičení ve Středozemním moři. Jde o vůbec první rusko-čínské manévry v této oblasti. Navíc začaly krátce poté, co se čínský prezident Si Ťin-pching zúčastnil v Moskvě vojenské přehlídky u příležitosti 70. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci čínského námořnictva

Vojáci čínského námořnictva | Zdroj: Reuters

Vojenského cvičení se účastní dohromady devět plavidel, šest ruských a tři čínská. I když operaci velí Rusové, pro čínské námořnictvo jde podle pozorovatelů o další důležitý krok, o další potvrzení toho, že dokáže operovat tak daleko od svých břehů.

Peking do Středozemního moře konkrétně vyslal jednu doprovodnou loď a dvě fregaty, které dokončily svou protipirátskou misi v Adenském zálivu. Jedna z fregat v uplynulých dnech evakuovala Číňany z válkou zmítaného Jemenu. Právě nacvičování podobných operací má být cílem manévrů. Na druhé straně však zahrnují i ostré střelby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína a Rusko zahájily ve Středomoří společné manévry. Další podrobnosti o cvičení a spolupráci obou zemí přiblížil Robert Mikoláš

Moskvu i Peking sblížily obchodní zájmy, ale také strategické. Obě země se vymezují hlavně proti Spojeným státům. V některých médiích se v této souvislosti objevil termín "frenimies", tedy anglický výraz vytvořený ze dvou slov, přátelé-friends a nepřátelé-enemies. Podle komentátorů to jinými slovy znamená, že Čína a Rusko jsou odsouzeny ke spolupráci.

Přátelský vztah Vladimira Putina s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem potvrzuje i účast čínské hlavy státu na moskevské vojenské přehlídce, kde seděli oba státníci vedle sebe.

Během vzájemných rozhovorů pak došlo k podpisu 32 kontraktů. Jejich součástí je i úvěr na výstavbu vysokorychlostní železnice v Rusku ve výši přes pět miliard eur. Putin by také rád viděl větší zapojení čínských firem do rozvoje ropných a plynových polí na východní Sibiři.

V Pekingu budou společně pochodovat čínští a ruští vojáci

Čína prý také chce, aby se vojenské přehlídky v Pekingu u příležitosti 70. výročí konce 2. světové války na začátku září zúčastnili i příslušníci ruských ozbrojených sil.

Vojenská přehlídka bude premiérou i pro současného prezidenta Si Ťin-pchinga, který do úřadu nastoupil před dvěma lety. A podle pozorovatelů je pravděpodobné, že jí bude přihlížet z brány Nebeského klidu.

Vojáci by totiž měli pochodovat právě po stejnojmenném náměstí, kde došlo v roce 1989 k masakru studentů a demonstrantů. I z tohoto důvodu pravděpodobně na tribuně nebudou nejvyšší představitelé západních zemí, kteří stejně tak bojkotovali i účast na přehlídce v Moskvě.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme