Čína chce v Indii v příštích pěti letech investovat až 20 miliard dolarů

Čína a Indie chtějí začít novou éru ve vzájemných vztazích. Ekonomická spolupráce má zlepšit vztahy mezi oběma asijskými velmocemi a potvrdit to má i návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Dillí a jeho rozhovory s indickým premiérem Narendrou Modim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínký prezident Si Ťin-pching začíná návštěvu Indie

Čínký prezident Si Ťin-pching začíná návštěvu Indie | Zdroj: Reuters

Už když Modi stál v čele indického státu Gudžarát, dokázal přitáhnout velké čínské investory. O to se nyní snaží i na celorepublikové úrovni. Obchodní deficit mezi Indií a Čínou už totiž překročil 40 miliard dolarů v neprospěch Indie.

Narendra Modi se pak navíc upíná více na asijské státy i kvůli problematickým vztahům se Západem, který ho obviňoval z podílu na násilných útocích proti muslimům v roce 2002. A v neposlední řadě indický premiér podporuje multipolární svět, v němž není jen jedna supervelmoc, tedy Spojené státy.

Investice do železnice a přístavů

Číňané chtějí v Indii investovat zejména do infrastruktury. Hlavně do železnice a budování přístavů, a to přesně v duchu současné politiky Pekingu vybudovat novou Hedvábnou stezku, zejména námořní. I proto chce Čína investovat do těchto projektů i v dalších zemích včetně Srí Lanky, kde Si Ťin-pching jednal v minulých dnech.

Indické železnice nutně potřebují modernizaci a vybudování rychlotratí. To je šance pro Čínu, která do železnic v Indii chce investovat 50 miliard dolarů.

Námluvy mezi Čínou a Indií však nejsou úplně idylické. Číně vadí azyl, který Dillí zajišťuje dalajlámovi. O tom, jak se indický premiér snaží vyjít čínskému prezidentovi maximálně vyjít vstříc, svědčí i žádost Dillí směrem k dalajlámovi, aby zítra zrušil plánovanou akci v indické metropoli.

V ten den tam totiž ještě bude i Si Ťin-pching, který dalajlámu označuje za separatistu a nepřítele Pekingu.

Ve hře je také aktuální hraniční spor v himalájském Ladaku, v oblasti, kterou si nárokují obě země. Nakonec se vojáci obou států, kteří proti sobě stáli, stáhli a Modi po setkání se Si Ťin-pchingem prohlásil, že hraniční spory budou brzy urovnány.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme