Čína vozí do KLDR stavební stroje i rýži. Respektujte mezinárodní sankce, žádají Američané

Severní Korea není v tak velké mezinárodní izolaci, jak by se na první pohled zdálo. Režim vůdce Kim Čong-una totiž podporuje sousední Čína. Do KLDR vozí přes hranice zboží, suroviny a technologie, aspoň to ukazují záběry amerických novinářů. Spojené státy to považují za porušování mezinárodních sankcí a tlačí na Čínu, aby svůj postoj změnila. Čína už na kritiku zareagovala a varovala všechny firmy a jednotlivce před porušováním úmluvy o obchodování se Severní Koreou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamion převážející palmy olejné přes most v Indonésii

Kamion převážející palmy olejné přes most v Indonésii | Zdroj: Reuters

Americká televizní stanice CNN před časem odvysílala dokument, ve kterém ukazuje, že Čína i přes sankce obchoduje se sousední Severní Koreou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína vozí do KLDR stavební stroje i rýži. Respektuje mezinárodní sankce, žádají Spojené státy. Téma pro Davida Jakše

V čínském pohraničním městě Dandong přejíždějí každé ráno most přes řeku Ya Lu prázdné kamiony. Za pár hodin se vracejí zpět do Severní Koreje naložené stavebními stroji, náhradními díly a pytli s rýží.

„Pro Severní Koreu je tenhle hraniční přechod doslova tepnou života," vysvětluje v reportáži americký novinář Matt Rivers.

Právě jednu z největších firem z pohraničního města Dandong chce americká vláda postihnout za porušování mezinárodních sankcí namířených proti Severní Koreji. Peking proto přispěchal s prohlášením, že je připraven s Američany spolupracovat.

„Podle mezinárodního práva a čínských zákonů potrestáme každou firmu, nebo jedince, který poruší úmluvy o obchodování se Severní Koreou. Myslíme to naprosto vážně!" oznámil mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Nejžádanější komoditou je černé uhlí, za které Čína platí Severní Koreji v přepočtu kolem 25 miliard korun ročně. Peking ale tvrdí, že objem tohoto obchodu je přesně v souladu s mezinárodními úmluvami.

„Veškerý obchod s nerostnými surovinami, jako například s černým uhlím, se mezi Čínou a Severní Koreou odehrává přesně podle příslušných mezinárodních rezolucí a podle platných čínských zákonů," brání se znovu mluvčí čínské diplomacie.

Peking už několik měsíců opakuje, že je připraven v rámci mezinárodních sankcí spolupracovat, ale nebude kvůli tomu měnit své vlastní zákony.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme