Čína zkouší svoji zatím největší vzducholoď

23. říjen 2015

Začátkem října vyzkoušela Čína prototyp obrovské špionážní vzducholodi, která je z velké části poháněna solárními články a dovede vystoupat až do stratosféry. Stroj odstartoval k bezpilotnímu zkušebnímu letu z letiště Xilinhot, které se nachází ve Vnitřním Mongolsku.

Vzducholoď se jmenuje Yuanmeng (což čínsky znamená “Sen”), je dlouhá 75 metrů, vysoká 22 metrů a při plném roztažení má objem 18 tisíc kubických metrů. Unese asi 4,5 – 6,3 tuny užitečného nákladu a je plněna héliem. Během zkušebního letu, který trval 48 hodin, se vzducholoď Yuanmeng dostala až do výšky 20 kilometrů. Její teoretická výdrž ve vzduchu ovšem může činit až 6 měsíců a výškový dostup může být ještě větší. Solární články pokrývají seshora celou prostřední část trupu, přičemž jejich úkolem je jak napájet elektrický pohon motorů, tak i provoz palubní elektroniky, zejména komunikačních a retranslačních zařízení, HD kamer a dalších senzorů pro monitorování okolního vzdušného a kosmického prostoru.

Nový bezpilotní čínský stroj sice nemůže svými rozměry konkurovat mnohem větší chystané transportní americké vzducholodi Aeroscraft ML866 (délka 169 metrů a výška 36 metrů), ale na rozdíl od něj je k dispozici již dnes. Aeroscraft bude připraven k letu až někdy kolem roku 2020. Jedním z hlavních problémů podobných strojů je srovnat se s velkými teplotními rozdíly mezi nocí a dnem.

Yuanmeng bude sloužit zejména ke komunikačním, špionážním a pozorovacím účelům. Stejně jako například americká bezpilotní, bezmotorová a upoutaná špionážní vzducholoď (aerostat) JLENS, kroužící zhruba ve výšce 3 kilometrů, bude čínský stroj schopen zachytit na vzdálenost několika stovek kilometrů neviditelná letadla, letící okřídlené střely, odpalovací raketové komplexy, komunikaci z družic a také činnost válečných lodí. Vzhledem ke své podstatně vyšší operační výšce však svými monitorovacími funkcemi najednou pokryje několik stovek tisíc čtverečních kilometrů plochy a bude mnohem méně zranitelný raketami ze Země. Bude jedním z klíčových prvků čínské obrany.

Čína vyvíjí vzducholodě již od 60. let 20. století, přičemž jedním z rozhodujících faktorů jejich rozvoje se stala nedávná spolupráce čínské vládní společnosti China Aviation Industry General Aircraft Co. Ltd. (CAIGA) s francouzskou firmou Flying Whales. Tato spolupráce může vést brzy k ještě větším vzducholodím, s užitečnou nosností až 60 tun nákladu.

Zdroje: Popular Science, ScienceAlert, Popular Mechanics, Chinese Academy of Sciences, People´s Daily Online, Spiegel

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio