Čínská policie zatkla kvůli výbuchu v Tchien-ťinu deset lidí

Čínská policie zatkla v souvislosti s výbuchem ve městě Tchien-ťin deset lidí. Jsou mezi nimi hlavně manažeři společnosti, která provozovala sklad nebezpečných chemikálií. ale i místní úředníci podezřelí z korupce. Při nedávné explozi zemřelo 114 lidí a dalších 70 se stále pohřešuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Buldozer odstraňuje sutiny poblíž místa exploze v přístavním městě Tchien-ťin na severovýchodě Číny

Buldozer odstraňuje sutiny poblíž místa exploze v přístavním městě Tchien-ťin na severovýchodě Číny | Zdroj: Reuters

Společnost vlastnící skladiště neměla podle informací ještě dva měsíce před výbuchem platnou licenci pro zacházení s nebezpečnými chemikáliemi.

V budově bylo také proti předpisům uloženo víc smrtelně jedovatého kyanidu sodného, než povolují předpisy. Zřejmě to bylo až 700 tun.

Tchien-ťinský úřad pro ochranu životního prostředí naměřil v evakuované tříkilometrové zóně vysoce zvýšené koncentrace kyanidu. Na některých místech překračují povolené limity skoro třicetkrát.

Čínská vláda dává opakovaně najevo, že při vyšetřování tragické události se nezastaví před ničím. Premiér Li Kche-čchiang prohlásil, že justice incident pečlivě vyšetří a potrestá všechny, kdo nesou odpovědnost.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme