Čínské akcie se propadly nejhlouběji za více než osm let

Čínské akcie dnes zaznamenaly největší pokles za uplynulých osm let. Propadly se o 8 procent, a to i přes vládní záchranný plán, který pomohl jen k nedávnému krátkodobému oživení. Spouštěčem byl stagnující americký trh, který čeká, že centrální banka USA zvýší hlavní úrokovou sazbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I trh západoevropských akcií srážely obavy o ekonomické vyhlídky Číny (ilustrační foto)

I trh západoevropských akcií srážely obavy o ekonomické vyhlídky Číny (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Náladu investorům pokazila i zpráva, že zisky čínských průmyslových firem poklesly meziročně o tři desetiny procenta. To posiluje obavy o další vývoj čínské ekonomiky.

Vývoj na čínské burze se dá podle BBC přirovnat k divoké jízdě na kolotoči. V období jediného roku zažili investoři obrovský růst a pak strmý pád, který se nepodařilo zvrátit ani čínské vládě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O propadu čínských akcií mluvila analytička Asociace pro mezinárodní otázky Alice Rezková

Analytička Asociace pro mezinárodní otázky Alice Rezková poznamenala, že čínská burza funguje na podobných principech jako v jiných zemích.

„Pouze vnější faktory jsou jiné a samozřejmě čínská vláda má velký prostor, jakým způsobem může burzu ovlivňovat. Doteď existovala dokonce představa, že ji mohou řídit.

A zdá se, že se jim nedaří tak, jak by si představovali, aby se vývoj na burze dále odehrával.“

Propad na čínské burze s sebou stáhl také akcie v USA a Evropě. I ceny ropy. Na evropských trzích zaznamenaly největší pokles akcie v odvětvích, pro které hraje Čína významnou roli.

Sektory energetiky, automobilového průmyslu či průmyslového zboží tak zaznamenaly ztráty mezi 1,3 a 2,8 procenta.

„Myslím, že ten propad není tak zásadní, jak by se mohlo zdát,“ poznamenala Rezková. „Ale v Číně velká většina domácností v podstatě neinvestuje. A je otázka, jestli se případný krach burzy může rozšířit do celé ekonomiky.“

Podle nejnovějších zpráv čínští turisté nechávají v Česku čím dál více peněz a poprvé utráceli víc než Rusové. Podle Rezkové lze další zvýšení zájmu očekávat na podzim, až začne fungovat přímé letecké spojení Praha-Peking.

Vladimír Kroc, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme