Církev a Hradištko bojují o majetek už 24 let. Restituční spor má nyní skončit smírem

5. únor 2018

Jeden z nejdelších restitučních sporů v Česku se blíží ke konci. Po dvaceti čtyřech letech uzavírají smír obec Hradištko pod Medníkem a Královská kanonie premonstrátů. Obě strany se domluvily na výměně pozemků a především ukončení všech soudních sporů. Soudy včetně ústavního rozhodovaly v této kauze desetkrát a pokaždé jinak.

Před pustým zámkem a zchátralými budovami čekají lidé na autobus. Spor s premonstráty tu vidí většina jasně. „Nepatří jim to,“ říká rezolutně paní Baštářová a její syn Miloslav přitakává: „Nic s tím nedělají, jenom to tu chátrá.“

Budovy chátrají kvůli tomu, že obec nemůže žádat o dotace, nemůže investovat do nemovitostí, na které je podána žaloba. Rozvoj obce se tak zastavil.

Premonstráti se s obcí soudí o zámek, přilehlé pozemky, o komunikace nebo i rybník. Mezi oběma stranami panovaly dlouho velmi napjaté vztahy.

„Poslední půl rok přinesl změnu,“ říká zastupitel Petr Vlk, který s církví dlouhá léta vyjednával. „Je to řešení, které odpovídá současnému rozložení sil. Ta dohoda je lepší než další léta soudních sporů,“ dodává.

O smíru se rozhodlo v tajném hlasování

Ještě loni se štěstí přiklonilo na stranu Hradištka, když historici objevili dokumenty o tom, že premonstráti prodali majetek nacistům. Premonstráti ale na podzim náhodou našli listiny, které naopak dokazují, že o majetek přišli až po komunistickém převratu v únoru 1948. Takže se na majetek vztahují církevní restituce.

„Jsou tak silné důkazy, že obec přistoupila na smír,“ říká nezávislý místostarosta Tomáš Pipota. „Dohoda je solidní,“ podotýká.mlouvu schválili zastupitelé v tajném hlasování v poměru devět ku jedné. Dohodu si pochvaluje i právní zástupce Královské kanonie Václav Valeš.

Současnou silnou pozici by sice mohli premonstráti využít, jenže ani oni se nechtějí dál soudit. „V rámci dobrých vztahů,“ říká Valeš a připomíná stanovisko České biskupské konference o tom, že církve má od sporů se samosprávami upustit. Dohodu ještě musí stvrdit Rada opatů, která se sejde v příštích dnech.

Podle smlouvy získá obec zámek a klíčové pozemky v centru, Královská kanonie premonstrátů pro změnu dostane poměrně lukrativní stavební parcely mimo střed obce.

Hradištko leží půl hodiny jízdy autem za Prahou na soutoku Vltavy a Sázavy.

Zámek v Hradištku pod Medníkem
autor: lsm
Spustit audio