Církev vyhrála tři soudní spory o rybníky, které spravuje Rybářství Třeboň

7. září 2017

Některé rybníky získalo Rybářství Třeboň při privatizaci v 90. letech minulého století neoprávněně. Rozhodl o tom Krajský soud v Českých Budějovicích. Teď by je akciová společnost měla vrátit státu.

Jedná se celkem o 46,5 hektarů rybníků a hrází ve farnostech Český Krumlov, Novosedly nad Nežárkou a Lutová u Chlumu u Třeboně. V prvních dvou případech rozhodl krajský soud v červnu, v tom posledním před týdnem. Upozornila na to Česká televize.

Krajský soud zatím nechce rozsudek komentovat, protože ho ještě dotčeným stranám nedoručil. V podstatě z něj ale vyplývá, že privatizace v případě těchto rybníků neproběhla správně.

Podle soudu se na rybníky vztahoval takzvaný blokační paragraf. Ten ukládal státu povinnost starat se o některé pozemky, které by mohly být předmětem církevních restitucí, až do doby, než budou právě církevní restituce schválené. A to se stalo až v roce 2012.

Římskokatolická církev si teď některé z rybníků v rámci církevních restitucí nárokuje. Obrátila se proto na soud, aby rozhodl o tom, komu mají patřit.

Rybářství Třeboň se může ještě obrátit na vrchní soud. Jestli to udělá, zatím není jasné. Vedení akciové společnosti se k verdiktu nechce vyjadřovat. Rybářství hospodaří na více než osmi tisících hektarů, takže ztráta několika menších rybníků ho nemůže ohrozit. Výrok krajského soudu by ale mohl být precedens pro podobné spory.

Církev je s verdiktem spokojená. Výrok krajského soudu však neznamená, že by rybníky okamžitě dostala. Pokud se Rybářství Třeboň neodvolá, vrátí se rybníky státu, konkrétně Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. O jejich vydání na základě církevních restitucí potom budou muset jednotlivé farnosti požádat.

Podle mluvčího českobudějovického biskupství Miroslava Bíny jsou dvě možnosti, jak by církev mohla s rybníky naložit. „Rádi bychom na nich hospodařili, jako hospodaříme například již s lesy, které máme, nebo je můžeme pronajmout,“ uvedl.

autor: hoch
Spustit audio