Císařský palác i hradní purkrabství Karlštejna čeká velká rekonstrukce

23. duben 2018

Nejoblíbenější středočeský hrad Karlštejn čeká velká oprava za 95 milionů korun, z toho 85 procent uhradí evropská dotace. Památka zůstane po celou dobu přístupná veřejnosti jen s krátkodobými uzavírkami. Součástí prací bude také zřízení nových expozic a vybudování moderního návštěvnického centra.

Památka podle ředitelky Národního památkového ústavu Nadi Goryczkové trpí skrytými neduhy i vysokým návštěvnickým provozem. Proto již nestačí běžná údržba a je třeba větší stavební zásah.

V rámci projektu je plánována obnova chátrajících přízemních, suterénních a sklepních prostor Císařského paláce, arkádového přístavku, skalního sklepa a východní části hradního purkrabství, kde bude zřízeno návštěvnické centrum. Renovace čeká také užitkovou zahradu na jižním parkánu a inženýrské sítě.

Nové expozice budou podle ředitele územní památkové správy NPÚ Dušana Michelfeita doplňkové a volně přístupné návštěvníkům. Představí stavební vývoj hradu, kamenické, tesařské a truhlářské prvky, karlštejnské vinařství. Vznikne také malý kinosál pro 20 lidí.

Gotický hrad Karlštejn založil Karel IV. v roce 1348. Byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. Patří k nejnavštěvovanějším památkám v republice, loni ho navštívilo kolem 230 000 lidí. O rok předtím, kdy si hrad připomínal 700. výročí narození krále a císaře Karla IV., to bylo rekordních 268 tisíc návštěvníků.

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio