Čištění vody nanočásticemi? Výhodou je jejich malý rozměr a velká absorpční kapacita, říká vědecký koordinátor

31. říjen 2016

Dnes je Mezinárodní den UNICEF, to je ideální příležitost zeptat se vědců, jak se jim daří řešit problém s přísunem nezávadné vody dětem v zemích třetího světa. A právě na to se už několik let zaměřují odborníci z projektu NANOBIOWAT, který sdružuje kapacity tří akademických a šesti průmyslových subjektů.

Podle vědeckého koordinátora tohoto projektu Jana Filipa jsou v oblasti čištění vody mezi Evropou a zeměmi třetího světa zásadní rozdíly – ať už dané vývojem společnosti, stavem průmyslu i legislativy. Technologie čištění vody jsou navíc velmi drahé.

Projekt NANOBIOWAT se zaměřuje na vývoj nových technologií pro čištění vody a půdy pomocí nanočástic.


Nanočástice mají obrovskou plochu povrchu na jednotku hmotnosti, z toho vyplývá velká absorpční kapacita a vysoká reaktivita těchto materiálů. Výhodou je i jejich malý rozměr – mohou v podzemních vodách migrovat a dostávají se do míst, kde kontaminace skutečně je. JAN FILIP

Ve vodě se mohou nacházet různé škodlivé látky, od těžkých kovů po zbytky léčiv nebo hormonů. Podle Jana Filipa jimi vyvíjené nanočástice reagují s velkým množstvím různých látek, ale určitě ne se všemi. Vidí ale potenciál ve vývoji dalších materiálů podle objevujících se škodlivých látek.

Vědecký výzkum v této oblasti nebude nikdy hotov. „Chceme stále reagovat na nové výzvy, nové polutanty, technologie vyvíjet směrem k levnějším materiálům a postihovat problémy nejen u nás, ale i v zemích třetího světa,“ uzavírá Jan Filip.

autoři: vlk , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.