Čistotnost i chůze na vodítku. Nepodceňujte nácvik důležitých dovedností u štěněte

30. srpen 2014

Přinesli jste si domů štěně, ale nemáte zkušenosti s jeho výchovou? Právě novopečeným majitelům psů jsme věnovali příspěvek Hobby magazínu. Zaměřili jsme se na některé důležité dovednosti, které by štěně mělo umět. Přivolání, čistotnost nebo chůze na vodítku - i to usnadní jeho a náš spokojený život v domácnosti a pobyt na ulici.

Nácvik čistotnosti podle odbornice na zájmové chovy Lízy Švejdové začíná tím, že se štěně v bytě učí chodit na plenku. Po očkování ho nosíme na trávu a za vykonání potřeby štěňátko odměňujeme nějakou dobrotou a chválíme až do chvíle, kdy se správné venčení stane pro našeho čtyřnohého kamaráda samozřejmostí.

Pes by měl být schopen přijít na přivolání

Líza Švejdová vysvětluje, že nejdřív učíme štěně vnímat jeho jméno tím, že ho vyslovíme a dáme psovi drobný pamlsek. Potom, ideálně doma, kde není rušné prostředí, nacvičujeme přivolání jménem. Pokud si tohle pes osvojí, přejdeme ven. Za správnou reakci ho vždy odměníme a pochválíme.

S výchovou psů novopečeným majitelům může poradit zkušený chovatel, u kterého štěně pořídili, veterinář a také instruktor na cvičišti pro psy.

autor: Jan Zítka
Spustit audio