Civilizace: Egyptologie na Světě knihy

23. květen 2015

Zájem o egyptologii v naší zemi nacházíme už v časech Rudolfa II., který měl mít ve svých sbírkách dokonce tři mumie. Egypt byl také čestným hostem letošního veletrhu Svět knihy.

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy proměnil Výstaviště v Praze Holešovicích v místo, kde se představovala arabská kultura z různých úhlů pohledu. Nešlo pouze o knihy nebo divadelní představení, ale zájemci se učili písmo, jiní využili ochutnávek arabské kuchyně. Svůj prostor v programu získala také historie a představení práce českých egyptologů z Náprstkova muzea a Českého egyptologického ústavu.

Mnohé zaznělo už v Magazínu Leonardo Civilizace, kdy jsme se vypravili na současná naleziště v Abúsíru a Wad ben Naga, prozradili jsme si pár zajímavostí o práci v terénu, poslední sezóně a rovněž připomněli historii sběratelství egyptských starožitností na našem území.

Mumia vera aegyptiaca

Mumie patřili k žádaným artefaktům od nepaměti. Nešlo jen o pouhou atrakci, ale také o tradici, která tvrdila, že mumie rozemletá na prášek dokáže vyléčit všechny neduhy. Prášek byl prodáván pod názvem Mumia vera aegyptiaca. Nicméně naše nejstarší dochovaná mumie, které egyptologové říkají Beznohá, protože jí schází nohy od kolen dolů, dokládá, že na vystavování se zřejmě dalo vydělat více peněz.

Soška lva nalezená v hlavní svatyni Týfónia ve Wad ben Naga

V písemných pramenech najdeme mumie také starší, jen se do dnešních dní nedochovaly. Císař Rudolf II. měl mít ve svých sbírkách dokonce 3 mumie. O jedné z nich hovoří Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic ve svém cestopisu. Císařova mumie měla mít dokonce červeně zbarvené nehty.

Při přednáškách pokládají zájemci egyptologům nejrůznější otázky. Zvláště děti si často lámou hlavu s tím, jak dlouhé jsou obvazy, ve kterých je mumie zavinuta. Při vysvětlení, že šlo o pruhy látky v délce až 2000 metrůse překvapení neubrání ani dospělí. Pokud se o mumiích chcete dozvědět víc, budete mít brzy příležitost. Pracovníci Náprstkova muzea připravují ve spolupráci s dalšími odborníky zbrusu novou knihu, která mumie představí z mnoha úhlů pohledu.

Hlavní roli hraje reis
Český egyptologický ústav vsadil na představení práce egyptologů přímo v terénu. Účastníci přednášky se s Mgr. Lucií Vendelovou – Jiráskovou a Mgr. Veronikou Dulíkovou ocitli v kůži egyptologů přímo v Abúsíru. Dozvěděli se o místních, kteří jsou důležitou součástí českého týmu, zvláště pak reis, který je zodpovědný za plynulý průběh prací i bezpečnost všech zúčastněných.

Egyptologie na webu
Archeologické práce v Súdánu a Egyptě jsme si mnohokrát představovali také ve vysílání Českého rozhlasu i na webu Leonarda. Některé momenty si tak můžete připomenout i dnes:
Expedice do Wad ben Naga
Expedice v Abúsíru

autor: Adriana Krobová
Spustit audio