Civilizace: Medaile AV ČR

6. březen 2015

Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš vyznamenal významné vědecké pracovníky prestižními medailemi AV ČR.

Mezi laureáty v letošním roce patří RNDr. Adolf Filáček, CSc., který byl odměněn pamětní medailí Jana Patočky, která je udělována jako ocenění činnosti významných českých i zahraničních osobností vědeckých nebo vědu podporujících. Čestná oborová medaile Jaroslava Heyrovského za zásluhy v chemických vědách byla předána prof. Ing. Karlu Ulbrichovi, DrSc., medaile Za zásluhy o Akademii věd ČR JUDr. Drahoslavě Vaníčkové.

V Magazínu Leonardo Civilizace jsme se zaměřili na čestné oborové medaile za zásluhy v sociálních a ekonomických vědách a za zásluhy v historických vědách, které získali prof. Václav Pavlíček a prof. Petr Sommer.

Medaile Karla Engliše

Prof. JUDr. Václav Pavlíček, CSc., dr. h. c., je vynikajícím českým odborníkem na ústavní právo. Vyučuje na katedře ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Od roku 1988 přispíval do samizdatových Lidových novin a na jaře 1989 se zapojil do činnosti Helsinského výboru. V prosinci 1989 mu Ústav státu a práva AV ČR nabídl zaměstnání, stal se členem vědecké rady a redakční rady časopisu Právník a pozitivně tak ovlivnil vědecký život v ústavu.

Prof. Václav Pavlíček přebírá medaili od prof. Jiřího Drahoše

Od počátku roku 1989 se angažoval v Československém helsinském výboru, v roce 1990 byl zvolen jeho místopředsedou. Od roku 2000 je předsedou Hlávkovy nadace a i z této funkce soustavně spolupracuje s Akademií věd ČR. Pro Ústav státu a práva AV ČR je ovšem nejcennější spolupráce s ním při rozvíjení vědního oboru.

Od listopadu 1989 se soustavně účastnil legislativních prací, zejména v oblasti politických práv. Byl dlouholetým členem Legislativní rady vlády a dnes je veřejností, nejen odbornou, uznáván jako autorita v těch oblastech práva, jimž se soustavně věnuje. Pro jeho zaměření jsou zcela příznačné názvy tří částí jeho díla O české státnosti: úvahy a polemiky: část 1. Český stát a Němci, část 2. O právech, svobodách a demokracii, část 3. Demokratický a laický stát (Praha: Karolinum, 2002–2009). Je vedoucím autorského kolektivu komentáře k Ústavě a třísvazkové monografie Ústavní právo a státověda (Linde, 2002–2011).

Příspěvky v odborných časopisech se počítají na desítky a dokládají, jak prof. Pavlíček neváhá odbornému rozboru podrobit i otázky v té které době značně živé – např. podezření z trestných činů vlastizrady ve spojitosti s napadením Československa dne 21. 8. 1968 nebo obsáhlý rozbor celé problematiky uvedení československého právního řádu do souladu s ustanoveními Listiny základních práv a svobod přijaté v lednu 1991 (obojí v časopise Právník, 1992).

Medaile Františka Palackého

Prof. PhDr. Petr Sommer, CSc., DSc., je vynikajícím českým archeologem a historikem, zaměřuje se na studium začátků středoevropských států a christianizace jejich společnosti. Zvláštní akcent klade na sledování odrazu duchovní kultury středověku ve hmotných a písemných pramenech.

Prof. PhDr. Petr Sommer, CSc., DSc.

Kromě působení v Archeologickém ústavu AV ČR v Praze, s nímž je spjat od roku 1976 (v letech 1993–1997 byl jeho ředitelem), je od roku 1998 také vědeckým pracovníkem Filosofického ústavu AV ČR (Centrum medievistických studií). Toto společné pracoviště AV ČR a UK orientované na interdisciplinární výzkum středověku mu umožňuje organizovat a realizovat výzkum vybraných problémů středověké duchovní kultury z pohledu vzájemně se doplňujících a korigujících medievistických disciplín. Výsledky své práce s úspěchem předkládá domácí i zahraniční vědecké komunitě, působí na Univerzitě Karlově, je zván k přednáškám na dalších domácích a zahraničních univerzitách a vědeckých pracovištích.

Významnou součástí jeho aktivit je organizace vědecké práce, které se účastní mj. ve vědeckých radách badatelských a univerzitních institucí, v redakčních kruzích odborných časopisů, ve studijních oborových radách atd. Prof. Sommer byl a je řešitelem či koordinátorem mnoha grantových projektů podporovaných GA ČR, MŠMT i Ministerstvem kultury ČR. Opakovaně byl oceněn Akademií věd ČR za své publikační výsledky, v roce 2013 převzal Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR za mimořádné výsledky ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích.

Je autorem či spoluautorem více než 20 monografií a kolektivních monografií, mezi nimi např. Přemyslovci. Budování českého státu (Praha 2009), a více než stovky odborných studií publikovaných u nás i v zahraničí.

Společně s prof. Sommerem jsme připravili také cyklus o benediktinech, který si můžete připomenout.

autoři: Adriana Krobová , AV ČR
Spustit audio