Civilizace: Není pravda jako pravda

24. duben 2015

Jan Hus vstoupil do obecného povědomí jako muž, který hájil pravdu až do posledního dechu. Neustoupil. Neodvolal. Pravda se pro něj stala cennější než život. O jakou pravdu šlo?

Právě v pravdě je jedna z nejzásadnějších proměn reálné historické postavy v osobnost do jisté míry mýtickou. Tzv. druhý život má s Janem Husem společné jen některé detaily, připomíná některé momenty života, ale obvykle bez hlubších souvislostí. Uplynulo více než 600 let, které nám znesnadňují pochopit tuto osobnost v celé šíři, ale přesto se o to neustále pokoušíme. Jedním z důkazů byla také mezinárodní konference k 600. výročí mučednické smrti mistra Jana Husa. Teologové spojili síly s historiky, aby zbavili Janovu osobnost nánosů dalších etap historie.

Jan Hus bez víry není Jan Hus

Jan Hus hájil boží pravdy, ale vlivem dalších století se proměnil v morální autoritu, kdy byla víra postupně potlačena. Doklady této proměny nacházíme prakticky na každém kroku – v knihách i umění. Na počátku byl knězem, který volal po nápravě církve a zvnitřnění víry. Postupem let se mění v reformátora, kterému umělci přizpůsobili vzhled a přidali například vousy, které jako kněz podle dostupných pramenů neměl. Století plynula a Jan Hus se stal národním hrdinou, který střeží také Staroměstské náměstí v Praze. Tento Hus přitom s Husem v Kostnici nemá nic společného, přestože jeho pozitivní působení na společnost zůstává. Jaký byl skutečný mistr Jan? Kde najdeme nejzásadnější zlomy v jeho životě, které ho formovaly? Nejen na tyto otázky odpovídá v rozhovoru Mgr. Dušan Coufal, Th.D., z Centra medievistických studií.

Kostnický koncil

Na nutnost očistit Jana Husa od nánosů tzv. druhého života, upozorňoval také kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský a primas český. Ve své přednášce rovněž připomínal celospolečenský význam koncilu, kde nešlo pouze o církevní událost. Kostnický koncil se odehrával od roku 1414 do roku 1418, kdy naprosto změnil chod celého města. Česká veřejnost přitom vnímá převážně moment odsouzení mistra Jana a Jeronýma Pražského, například na volbu nového papeže se často zapomíná.

Betlémská kaple

Jan Hus a svět

Janův příběh oslovil téměř celý svět. Velmi zajímavou spojnici máme například se Skotskem, které zastupovala profesorka Susan Hardmann Moore z univerzity v Edinburghu. Právě v místní knihovně je jako „Bohemian Protest“ uložen originál stížného listu z roku 1415, kterého si velmi váží. Právě na základě tohoto rukopisu byla v roce 2007 vyrobena faksimile, kterou si budete moci v červnu prohlédnout v hlavní budově Národního archivu v Praze 4 – Chodovci na výstavě Mistr Jan Hus a jeho svět

Osobnost mistra Jana upoutala Susan Hardmann Moore ve chvíli, kdy začala pátrat po událostech koncilu v Kostnici. Jak sama prozradila: „Je to pro nás velmi zajímavé kvůli spojení s Johnem Wycliffem (Janem Viklefem), protože jeho myšlenky šly ze Skotska přes moře do Čech, ale pak zprávy o Janu Husovi putovaly zpátky do Anglie a do Skotska, takže je zde hodně vzájemného působení. Je to součást obrazu evropské náboženské a politické situace, která je opravdu zajímavá. Myslím, že moje studenty hodně zajímá osobnost Jana Husa a jeho zážitky v Kostnici, ve vězení, jeho dopisy. Podněcuje jejich představivost.“

Korea, Spojené státy, Švýcarsko, Itálie, Maďarsko, Německo, Slovensko i Rakousko patřily k zemím, které na konferenci měly své zástupce referující o vlivu Jana Husa i husitství na ně samotné nebo historii jejich země.

Husův rok 2015

Mezinárodní konferenci k 600. výročí mučednické smrti mistra Jana Husa připravila Českobratrská církev evangelická, Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci s Církví československou husitskou. Setkání patřilo k akcím, které probíhají v rámci projektu Husův rok 2015. V Magazínu Leonardo Civilizace se na konferenci ještě vrátíme, tentokrát s otázkou: Jaký mohl být Jan Hus jako člověk? Co na sebe prozradil ve svých listech a kázáních? Odpověď uslyšíte v magazínu s premiérou 29. května ve 21:40.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio