Civilizace: Patrimonium pro futuro – dědictví pro budoucnost

3. říjen 2014

Co mají společného kostel sv. Kateřiny v Křižovatce na Karlovarsku, systém původních výpustí rybníku Jordán v Táboře, kostely na Broumovsku a část vily bratří Čapků? Právě tyto památky se staly prvními nositeli Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.

Památky se do médií dostávají obvykle především ve chvíli nějaké krize, ať už jde o havarijní stav, záměrné činění, spory o vlastnictví apod. Nová cena „Dědictví pro budoucnost“ má být jejich protipólem. Hlavním úkolem je upozornit na úspěšné projekty v oblasti péče o kulturní dědictví v uplynulém roce. Předvýběr měly na starosti krajská odborná pracoviště NPÚ, která zasílala tipy za rok 2013 speciální komisi tvořenou zástupci NPÚ, Muzea hl. m. Prahy a Západočeské univerzity.

Kromě čtyř hlavních kategorií, byla udělena dvě zvláštní ocenění a vyhlášena osobnost památkové péče. Významným prvkem, který se proplétal celým slavnostním odpolednem jako červená nit, bylo poděkování všem, kteří se o památky vzorně starají, ať už patří do soukromé nebo státní sféry. Každý z nominovaných projektů byl něčím výjimečný, známkou prestiže už bylo samo pozvání na slavnostní ceremoniál, který se uskutečnil v nově rekonstruovaném tanečním sále zámku Nebílovy. Všichni ocenění děkovali svým spolupracovníkům, protože každý z projektů byl týmovou prací. Mnohdy zaznívalo také přesvědčení, že Patrimonium pro futuro vnímají jako ocenění oboru, kterému se věnují, ať už šlo o restaurování, archeologii nebo práci dobrovolných organizací.

Všichni ocenění získali diplom a pamětní plaketu, kterou navrhla studentka Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy v Jablonci nad Nisou Hana Dýcková. Výherci získali navíc roční předplatné odborného časopisu Zprávy památkové péče a roční rodinou vstupenku na objekty ve správě Národního památkového ústavu. Ať už patříte k příznivcům novodobé nebo starší architektury, mezi nominacemi si to „své“ najde patrně každý. Ceny Patrimonium pro futuro tak mohou v důsledku sloužit jako zajímavé tipy na výlet. Kompletní souhrn nominací najdete zde .

Kategorie první: Obnova památky, restaurování
Do první kategorie památkáři nominovali celkem šest projektů, které můžete využít jako zajímavé tipy na výlet. Kromě stavební sanace zříceniny Nového hradu u Kunratic a přemostění hradního příkopu se v nominacícg objevil také areál Lorety v Rumburku nebo projekt 10 hvězd věnovaný obnově židovských památek v České republice. Nominován byl také vestibul a sala terrena na zámku Trpísty, nástěnná a stropní výmalba tanečního sálu zámku Nebílovy a kostel sv. Kateřiny v obci Křižovatka. Patrimonium pro futuro bylo odvezeno právě do posledně jmenované obce, která je vlastníkem kostela a byla investorem projektu obnovy.

Kostel sv. Kateřiny patří k nejstarším sakrálním stavbám na Chebsku. Jeho založení je datováno do 13. století. V úvahu připadají dvě data – rok 1213 nebo 1273. Dnes si zde můžete prohlédnout nástěnné malby z konce 19. století a výsledek několikaletého úsilí občanů obce, kteří klasicistně přestavěný kostel převzali ve značně zchátralém stavu od církve v roce 2008.

V této kategorii bylo vyhlášeno také zvláštní ocenění pro ak.mal. Karine Artouni, která vedla restaurátorský tým pracující na obnově maleb Antonína Tuvory v tanečním sále zámku Nebílovy. Nebyla to vůbec jednoduchá práce, protože malba byla v 60. letech minulého století sejmuta a všech 646 dílů bylo uloženo v zámecké budově. O náročnosti celého projektu se můžete více dozvědět v rozhovoru.

Kategorie druhá: Objev, nález roku
V druhé kategorii spolu změřily síly tři nominace. Husitské muzeum v Táboře zaujalo nálezem systému historických výpustí v hrázi rybníka Jordán, nominace se dočkal také ak. mal. Václav Potůček za odkrytí středověkých nástěnných maleb v kostele sv. Havla v Kuřivodech. Třetí nominace patřila společnosti Archaia Olomouc a Muzeu Komenského v Přerově za odkryv základů duchovně-vzdělávacího centra Jednoty bratrské v Přerově. Patrimonium pro futuro získalo Husitské muzeum, které vyneslo na světlo historicky nejstarší umělou vodní nádrž vybudovanou primárně pro zásobování středověkého města pitnou a užitkovou vodou na našem území. Navíc šlo o stavbu, kde naši předci museli vyřešit třicetimetrové převýšení mezi vodní hladinou a městskými hradbami. Odkryté dřevěné konstrukce, kdy nejstarší části jsou dendrochronologicky datovány do roku 1492, tak znovu navrací povědomí o zapomenutých detailech technických památek středověku. Více už v Magazínu Leonardo Civilizace prozradil archeolog doc. Rudolf Krajíc.

Zámek Nebílovy, kde probíhalo slavnostní předání cen Národního památkového ústavu  Patrimonium pro futuro


Kategorie třetí: Prezentace hodnot
Ve třetí kategorii hodnotila komise Národního památkového ústavu celkem sedm nominací. Prostor zde získaly výstavy, publikace i mediální prezentace památek. Nejvíce zapůsobila práce občanského sdružení Omnium, která se systematicky věnuje záchraně souboru skupiny broumovských kostelů. Jen v loňském roce připravilo sdružení více než 20 seminářů, prohlídek a řadu dalších akcí, které byly věnovány zejména prezentaci, ale nescházel ani jarní úklid. Členové sdružení velmi úzce spolupracují také s řadou odborných institucí. Mnohé se můžete dozvědět z rozhovoru s ing. Jakubem Dědem, který za Omnium cenu přebíral.

Kategorie čtvrtá: Záchrana a obnova památky
Záchrana a obnova památky patřila se svými 10 nominacemi k nejpočetněji zastoupeným kategoriím. Nejzáslužnějším počinem se v této oblasti stala záchrana části dvojvily bratří Čapků v Praze na Vinohradech a jejího unikátního inventáře. Ocenění převzali zástupci městské části Prahy 10, kteří plánují další investice do objektu i jeho zpřístupnění veřejnosti.
V rámci této kategorie bylo uděleno také zvláštní uznání za obnovu zámku v Červené Řečici, který doslova vstává z vlastního prachu. Památce už mnozí nedávali vůbec žádnou naději, ale možná i proto se stala tak velkou výzvou pro Vladimíra Moškoře, který si cenu odnesl.

Osobnost památkové péče
Finále slavnostního odpoledne patřilo vyhlášení ceny Patrimonium pro futuro osobnosti památkové péče. Udělena byla in memoriam prof. PhDr. Tomáši Durdíkovi, DrSc., kterého si můžete připomenout také řadou pořadů na webu Českého rozhlasu. Prof. Durdík se specializoval na hradní architekturu a svou energií a zápalem pro věc si získal mezinárodní renomé.

Osobností památkové péče se stal a cenou Patrimonium pro futuro byl in memoriam vyznamenán prof. PhDr. Tomáš Durdík, DrSc. (1951-2012)

Zámek Nebílovy
Místem pro konání prvního ročníku Patrimonium pro futuro se stal barokní zámek v Nebílovech, který byl vystavěn v letech 1705 – 1719 na místě gotické a renesanční tvrze. Podle předlohy vypracované vídeňským dvorním architektem Johanem Lucasem von Hildebrant, ho postavil plzeňský stavitel Jakub Auguston ml. V 80. letech 18. století prošel stavebními úpravami a během následující dekády vyzdobil malíř Antonín Tuvora stěny a klenbu hlavního sálu zadní budovy zámku výmalbou provedenou technikou al secco s množstvím jemných detailů. Zámek je působivý v mnoha rozměrech, jak se můžete snadno přesvědčit na vlastní oči a poslechnout v rozhovoru s kastelánem Milanem Fialou.

První ročník, který se ohlížel za rokem 2013, skončil, ale naše návraty za zajímavými nominacemi jsou ještě před námi. Postupně si některé objekty představíme blíže. Například si povíme více o projektu 10 hvězd, vrátíme se na Nový hrad u Kunratic nebo projdeme s Milanem Fialou zámek Nebílovy.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio