Civilizace: Spojeni v životě i smrti

4. duben 2014

V letošním roce uplyne 100 let od tragického konce lásky Františka Ferdinanda d´Este a jeho ženy Žofie. Už dnes si můžete připomenout jejich osudy na zámku Konopiště.

Výstava Spojeni svazkem manželským – spojeni stejným osudem představuje celý životní příběh arcivévody a Žofie od jejich seznámení až po atentát, ke kterému došlo 28. června 1914. Během celé sezóny můžete nahlédnout do rodinných fotografií, prohlédnout si řadu osobních předmětů, pročítat korespondenci, vzpomínky současníků i výstřižky dobových tiskovin.

Zvláště dopisy, které posílal zamilovaný František své Žofii, upoutají pozornost. Žofie i František měli dříve jiné lásky, ale štěstí našli až jeden u druhého.

„Žofi, Žofi, Ty moje všechno! Můj poslední dopis před naším definitivním spojením!... Byl to ten nejtěžší den v mém životě! Ale z lásky k Tobě jde všechno!.... Věčně, věčně Tvůj šťastný, oddaný, Tebe na rukou nosící Franzi.“

„Tvůj František je přímo zblázněn radostí! Díky Tobě Žofinko si mě dnes Jeho Veličenstvo nechalo ve dvě odpoledne zavolat a dalo mi velmi přívětivě svolení se oženit 1. července v Zákupech! Tak Žofinko, jen ještě několik dní a jsme muž a žena!“

František Ferdinand d´Este s rodinou

Láska Františka a Žofie vytrvala. Společnost čekala na jakoukoliv chybu, ale nedočkala se. Také o tom vypovídá výstava Spojeni svazkem manželským – spojeni stejným osudem. Stačí se začíst do dopisu, který František Ferdinand psal v osudném roce 1914 arcibiskupovi ThDr. J. Csernochovi: „…jsou v životě lidském věci, které bychom udělali jinak, kdybychom je mohli opakovat. Avšak kdybych se ještě jednou ženil, jednal bych zrovna tak, jak jsem udělal…“

Sezóna ve znamení osudové lásky
Celá letošní sezóna bude na Konopišti patřit především připomínce osudové lásky. Kromě tradičních prohlídkových okruhů, které v rozhovoru připomínala správkyně depozitářů a zámeckých sbírek Jana Sedláčková, můžete využít některé z pozvánek kastelánky Marie Krejčové. Od května do září jsou připraveny speciální večerní prohlídky, 24. května si můžete projít výstavu s autorem libreta RNDr. Jiřím Chramostou. V den výročí atentátu, 28. června, se uskuteční zádušní mše za Františka Ferdinanda a Žofii celebrovaná kardinálem Dominikem Dukou. Připravena je také řada přednášek, které představí císaře Františka Josefa I. a jeho dobu, hraběte Karla Chotka a jeho rodinu. Mezi tématy se objevují salonní vozy Františka Ferdinanda, zámek Konopiště za pana arcivévody, ale také samotný sarajevský atentát a Gavrilo Princip. Přesné termíny najdete na webu Konopiště.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.