Civilizace: Ve sférách orální historie

14. listopad 2014

Ohlédnutí za listopadovými událostmi roku 1989 může mít mnoho podob. Osobní vzpomínky přitom patří k těm, na které by ani historie neměla zapomínat. Pro obor orální historie jsou dokonce nejdůležitější.

Před rokem 1989 patřilo studium soudobých dějin více do oblasti fikce než reálného vědeckého zájmu. Výpovědím svědků byla vyčítána osobní zaujatost. Problémům čelili také vědci, kteří se o nedávné dějiny zajímali. Často bývali osočováni, že chtějí jen vytahovat špínu na žijící lidi. Během 25 let se postavení soudobých dějin i orální historie znatelně proměnilo, ale nebyla to cesta vůbec snadná. Mnohé zaznívá i v rozhovoru s prof. Miroslavem Vaňkem, vedoucím Centra orální historie Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Neustále nové otázky

Orální historie je stará jako lidstvo samo. První příběhy byly vyprávěné a přežily dlouhé roky. Psané příběhy se připojily mnohem později. Představte si historiky za 100 let, kteří budou chtít zkoumat naši dobu. Nebude právě orální historie pro ně vodítkem, aby se neztratili v záplavě informací, které každý den generujeme? Samozřejmě pokud najdeme cesty, jak digitální data uchovat a nepřijít o ně.

Už Kosmas ve své kronice odděluje viděné a slyšené. Přitom ani u tohoto pramene nemůžeme žádným způsobem zjistit, jak moc nechal své vlastní názory vstoupit do zapsaných událostí. Orální historie shromažďuje svědecké výpovědi, které se mnohdy rozcházejí. Přitom úkolem orálního historika není vše zprůměrňovat, aby došel k nějakému závěru. Stejně tak není výsledkem práce publikování rozhovorů bez závěru. Realita je někde uprostřed. Výsledkem bádání je právě zachycení oné pestrobarevnosti názorů, různorodosti světa, kterou historici zasazují do kontextu podle dalších dochovaných písemných pramenů. Mnohdy je orální historie především tou, která dává stále nové a nové otázky, které čekají na své zodpovězení.

Historie ve vaší vlastní kůži

V návalu informací, které přináší každý den, mnohdy některé vzpomínky doslova vytěsníme. Přitom stačí jen správný impuls a všechny se před námi znovu objeví. Takovým impulsem může být navštívení Sametového centra, které bylo zpřístupněno v Cihelné ulici v Praze. Připravená výstava Vlny. Občanské aktivity před rokem 1989 vám do 20. prosince bude denně od 10 do 22 hodin zprostředkovávat minulost, kterou mnozí z nás prožili. Uvidíte například nejen kancelář tehdejší doby, ale i obývák s televizní obrazovkou a dobovým programem.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio