Civilizace: Vzhůru k oblakům

10. červenec 2015

Zřejmě to bylo 9. července v roce 1851, když se Pražané poprvé ocitli před možností zakoupit si lístek a proletět se balónem. Tedy pouze v tom případě, že mohli ve svém rozpočtu postrádat rovných 60 zlatých.

Tuto možnost do naší země přinesl Henry Tracey Coxwell, který propadl létání už jako malý kluk. Sám nepocházel z bohaté rodiny, ale šel za svým snem tak dlouho, dokud si ho nesplnil. Nedostatek financí ho také přivedl na myšlenku uspořádat turné po Evropě, ale nakonec byl patrně rád, že dokázal pokrýt náklady. Henry Tracey Coxwell (1819–1900) patřil k nejúspěšnějším evropským balónářům své doby, který v zemích Koruny české létal dvakrát, v Brně v roce 1850 a v Praze o rok později.

Balón byl tehdy ještě raritou, někteří byli dokonce ochotni jen za podívání zaplatit několik krejcarů. Na jedné straně vzbuzovaly balóny zájem, ale na druhé straně nescházely ani obavy z tohoto „čertova vynálezu“, zvláště u starší generace. Moravské listy z 24. září 1850 dokonce zaznamenaly průběh jednoho takového přistání u Babic: „…Za chvilku spustil se balon hned za kostelem na zem, i byli plavci od nás srdečně pozdraveni. Mezitím se, ale strhl v dědině strašný shon. „Hoří, hoří“ volali ti, jenž naší osvěty se polekali. „Čert letí, čert letí“ křičeli staré báby a choulostivci, na kolena padajíce zkroušeně se modlili. „Bože rač být s námi“. Bůh nás všelijak tresce, protože se polepšiti nechceme….“

5. září 1852

Balón H. T. Coxwella nesloužil pouze pro zábavu. Henry spojil své síly s fyzikem Jamesem Glaisherem, který se věnoval meteorologii. V době, kdy základem předpovědí byly pranostiky, vyslovoval první předpoklady na základě svých pozorování. Právě meteorologie byla důvodem, proč se rozhodli vystoupat s balonem, který vybavili nejrůznějšími měřáky, co nejvýše. Nakonec se jim podařilo dosáhnout10 km nad zemí, ač přitom oba ztratili vědomí a jejich životy visely doslova na vlásku.

Balónové létání bylo také jedním z námětů loňského Týdne vědy a techniky AV ČR, kde jsme si o příběhu H. T. Coxwella povídali s Michalem Plavcem a s Prokopem Tomkem o letácích a kurýrech, kteří přiletěli s balony jen o 100 let později.

„Poselství Čechům a Slovákům. Přátelé! Svobodný svět Vám zasílá další poselství víry a naděje. Boj o svobodu pokračuje“

Uplynulo pouhých 100 let od turné H. T. Coxwella a Evropa zažila nový balonový boom. Například v letech 1951 – 1956 probíhaly letákové operace Svobodné Evropy za využití malých balónů. Řadu zajímavých detailů, včetně textů z letáků, najdete v knize Prokopa Tomka Balony svobody. Bez zajímavosti není ani fakt, že někteří se balóny rozhodli využít pro emigraci. V Anglii dokonce probíhal tajný výcvik kurýrů, kteří měli nebezpečné hraniční pásmo překonávat právě vzduchem.

Z přednášky Prokopa Tomka
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.