Civilizace: Živé vzpomínky na neprožitou minulost

13. březen 2015

Zaujmout návštěvníky historických památek není vůbec nic snadného. Rychlá doba a zahlcenost informacemi nepřeje dlouhým výkladům, které bývaly doménou na hradech a zámcích.

Památky by bez návštěvníků ztratily hlavní důvod své existence, proto musí neustále hledat cesty, jak přitáhnout nové a nové zájemce. Národní památkový ústav spravuje největší soubor nemovitého kulturního dědictví, které čítá více než 100 památkových objektů. Nejde pouze o hrady a zámky, ale také o kostely, kláštery, skanzeny, technické památky s pozemky, historickými zahradami a parky.

Tak jako každý návštěvník očekává od setkání s historií něco jiného, své potřeby mají také jednotlivé památky. Zatímco ty nejnavštěvovanější musí zůstávat věrny tradičním prohlídkovým okruhům, aby zprostředkovaly poznání co největšímu počtu zájemců, jiné si mohu dovolit „experimentovat“ a připravovat specializované programy, které dovolují těsnější kontakt s dávným způsobem života.

Výklady plné letopočtů trvající i dvě hodiny mohou dozajista zaujmout zvídavé návštěvníky, ale běžný turista bude vyčerpaný. Současný návštěvník očekává od památky především zážitek. Právě tato myšlenka stála na počátku čtyřletého projektu financovaného Ministerstvem kultury ČR z programu NAKI (Aplikovaný výzkum a vývoj národní a kulturní identity), který se zaměřil na vzdělávací role Národního památkového ústavu. Hlavním cílem je vytvoření systému vzdělávacích programů pro odbornou i laickou veřejnost, děti, mládež, rodiny, ale i návštěvníky se specializovanými potřebami.

V rámci projektu bylo vytvořeno sedm regionálních edukačních center, která ve spolupráci s pedagogickými fakultami v Praze a Brně připravují edukační programy, které mohou využívat kasteláni na „svých“ památkách. Mnohé se můžete dozvědět na webu Památky nás baví.

Památky všemi smysly

Když jste ještě před 20 lety navštívili nějakou památku, obvykle jste si vybrali z jednoho nebo dvou prohlídkových okruhů, ale tím obvykle nabídka končila. Výklad byl jen jediný, ať už byly potřeby návštěvníka jakékoliv, ale to už dávno neplatí. Stále častěji se na památkách můžete setkat s různými specializovanými programy, které vám umožní mnohem těsnější kontakt s historií.

Logo webu Památky nás baví

Při semináři o edukaci v historickém prostředí jsme se s Petrem Hudcem a Pavlem Macků zaměřili na nabídky center v Kroměříži a Telči. Intenzivní prožitek nabízí každá lokalita podle svých možností. Kroměříž využívá zahrady, kde můžete poznávat základy kartografie, antické báje nebo si zahrát kuželky. V Telči zájemce čekají zajímavosti o každodennosti ve středověku, které mohou doplnit vlastní zkušeností s výrobou keramiky nebo sepisováním listin.

Najít správný přístup k návštěvníkům pomáhají památkářům pracovníci Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze i Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Každá památka je nějakým způsobem jedinečná a má potenciál nabídnout něco, co jinde není možné. Přitom není důležité pouze přesvědčit kastelány, aby se na dané téma zaměřili. Obzory si mohou v tomto směru rozšiřovat i památkáři z regionálních pracovišť NPÚ, učitelé nebo soukromí vlastníci památek. Například na seminářích, kde mohou navzájem diskutovat o svých dosavadních zkušenostech.

Další zajímavosti o projektu NPÚ můžete najít nejen na webu Památky nás baví, ale také na webu rozhlasu. Martina Veselá byla 12. března hostem Studia Leonardo ve vysílání ČRo Plus.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio