Co dělá Terezínská iniciativa?

29. duben 2018

Představíme sdružení Terezínská iniciativa, které pořádá besedy s pamětníky šoa a zájezdy českých škol do Památníku Terezín a také pečuje o přeživší. Vzpomeneme na vůdčí političku moderních dějin Goldu Meier. A řekneme si také, proč Československo podporovalo vznik židovského státu.

Organizace Terezínská iniciativa vznikla v roce 1990 a sdružuje bývalé vězně terezínského a lodžského ghetta z českých zemí a jejich potomky. Jejím cílem je uchovávat památku obětí šoa, starat se o zdravotní a sociální potřeby přeživších, ale také vychovávat mladou generaci k toleranci a proti rasismu. Představí ji Jana Šustová.

Tento týden uplyne 120 let od narození Goldy Meier. Političky, která zůstává v paměti nejen Izraele. Více se dozvíte od Leo Pavláta

Izraelská vlajka

Československo bylo od počátku věrným podporovatelem myšlenky vzniku židovského státu. Jaké důvody k tomu ale vlastně mělo? Z analýz vztahů exilové vlády a Edvarda Beneše k Židům za války jasně vyplývá, že některé z pohnutek byly čistě pragmatické. Historik Jan Láníček upozorňuje na to, že podpora vzniku Izraele úzce souvisela s plánem, jak po válce vyřešit problém s národnostními menšinami na našem území. Tématu se bude věnovat Leona Matušková.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio