Co dělat, když prarodiče zasahují do výchovy vnoučat

24. červenec 2017

Je léto a rodiny vyrážejí za sluncem. Některé z nich přiberou i prarodiče. Skvělá volba, pokud se výhoda hlídání dětí nezmění v noční můru. Už před odjezdem si proto jasně vymezte hranice a pravidla pobytu.

„Pokud jedete do nějaké destinace, kde si chcete užít nějaký ten večer zábavu, tak prarodiče by to měli vědět,“ ujišťuje psycholog Lucian Kantor. „A je také dobré říct si předem, co vlastně od té dovolené všichni očekáváme.“

Neshoda představ prarodičů, rodičů a koneckonců i dětí bývá často důvodem kolizí. Takže neváhejte, vyhněte se komplikacím a svolejte rodinnou sešlost ještě před odjezdem. Zaměřte se na cíl, tedy aby děti byly v pohodě. To znamená, ujasněte si základní priority, ale podle Kantora to musí být ještě před vaším odjezdem.


Co si musíte ujasnit před cestou na dovolenou?
- v kolik půjdou děti spát (a kdy vstávat)
- jestli se budou spíš „hýbat“, lenošit (nebo mix obojího)
- kolik dostanou zmrzliny a sladkostí
- co obecně plánujete na celý pobyt

Výchova musí být jednotná

Přesto, jak se zachovat, pokud prarodiče děti usměrňují víc, než se vám zamlouvá, nebo jsou naopak moc mírní a všechno jim povolí?

Smiřte se zkrátka s tím, že prarodiče budou vždycky vychovávat jinak. Není na tom nic špatného, pokud nenastane problém v tom, že se výchovné styly nedoplňují, ale popírají. Jinak řečeno, když rodiče něco zakáží a prarodiče to povolí.

Konsenzus je nutnost

V takovém případě je důležité nevytvářet konflikt tím, že se dospělí začnou přesvědčovat (často hodně nahlas a před dětmi), který přístup je lepší, upozorňuje psycholog Lucian Kantor.

Chcete-li se mu vyhnout, je třeba se zaměřit na smysl společného počínání. A tím je správná výchova. Jak rodiče, tak i prarodiče přece chtějí pro děti to nejlepší! „Ve chvíli, kdy oni budou vědět, že to, co se děje, je součástí výchovy, tak sice mohou skřípat zuby, ale budou tomu rozumět.“ Pokud tedy vyjdete z toho, co vás spojuje, máte velkou šanci dojít ke vzájemné shodě.

senior
autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio