Co je lepší než detektor lži? Ekmanova metoda, tvrdí psycholog

30. červen 2016

Americký psycholog Paul Ekman po letech výzkumů zjistil, že základní emoce vyjadřují lidé na celém světě stejně bez ohledu na rasu, kulturu nebo vyspělost civilizace, ve které vyrůstají. Jeho metoda je využívána nejen forenzními vědami, ale pracují s ní také psychiatři a terapeuti.

„Ekman zjistil, že dokáže poznat i jen záblesk emocí, které se snažíme utajit,“ uvedl v Magazínu Leonardo psycholog Jan Ženatý, který Ekmanovu metodu úspěšně praktikuje.

Podle něj má sice každá kultura určitá pravidla, kdy je vhodné nějakou emoci ukázat, a kdy ji potlačit.

Ekman ale ukázal, že 7 základních emocí prožívají všichni lidé, dokonce i nějaká zvířata velmi podobným způsobem ve velmi podobných situacích.

„Sám Ekman šel do experimentu, ve kterém se svou metodou soutěžil s policejním detektorem lži. V tomto experimentu vyhrál, podařilo se mu dosáhnout mírně vyšší přesnosti než policejnímu polygrafu,“ tvrdí psycholog.

Ten ale také upozornil, že polygrafy primárně čtou kožně-galavanický odpor, tedy ukazatel, který naznačuje, do jaké míry je člověk ve stresu.

„A stres je vysvětlitelný i jinými faktory než lží, proto se může stát, že vás polygraf označí za lháře, i když říkáte pravdu,“ vysvětlil expert.


I Ekmanova metoda se dá podvést. „Ekman si sám vylámal zuby na zkušených kriminálnících. Ti mají prý lepší schopnost odhalit lež ve svém okolí, ale současně i přinést lépe vymyšlený příběh, který působí velmi důvěryhodně.“

Co tedy Paul Ekman dokáže vidět? „S absolutní přesností sleduje emoce ostatních lidí, a testuje, do jaké míry jsou tyto emoce konzistentní s tím, co nám tito lidé říkají,“ popsal Ženatý.

Ten tvrdí totéž i sobě. „Jsem schopen odhalit, zda to, co mi říkáte, odpovídá vašemu skutečnému názoru, nebo jestli říkáte něco, co si ve skutečnosti nemyslíte. Tento rozdíl jsem schopný přečíst. Ale neumím ohodnotit, jestli mi říkáte fakta.“

Psycholog uvedl příklad. „Třeba v momentě, kdy mi tvrdíte, že vás unesli mimozemšťané a zkoušeli na vás nějaké experimenty.“

„Když jste psychotik, a je to součást vaší bludné představy, tak budete z pohledu Ekmanovy metody absolutně konzistentní. Vaše emoce, protože věříte, že jste byl skutečně unesen, budou odpovídat vašemu příběhu, i když máme důkazy, že mimozemšťané lidi neunášejí,“ objasnil fungování metody Jan Ženatý.

autoři: Terezie Jirásková , dst , oci
Spustit audio