Co má společného Tokio s Karlínem? To odhalí letošní Den architektury

Na architekturu můžete díky komentovaným procházkám s odborníky nahlížet i jinak. Při dalším ročníku Dne architektury se o tomto víkendu představí objekty a prostory ve více jak 50 městech a obcích celé republiky. V pražském Karlíně mohou účastníci objevit například zvláštní malé budovy i komické budky - takzvanou pet achitecture, tedy objekty vtěsnané do existující zástavby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Originální budka na měření rychlosti v Karlíně

Originální budka na měření rychlosti v Karlíně | Foto: Ondřej Bambas | Zdroj: Český rozhlas

Kurátorka Viper Gallery Barbora Špičáková se inspirovala u architektů japonského ateliéru Bow-Wow, který hledá po Tokiu atypické domky a přístěnky i osamocené budky mezi budovami už 20 let.

I když má Karlín jiné dispozice než japonská metropole, předpoklady pro takzvanou pet architecture má. „Má železnici, která prochází celým Karlínem, řeku, jež je hranicí Karlína, a poměrně hlavní silnice, které v Karlíně taky jsou,“ vysvětluje Barbora Špičáková.

Pet architecture se vyznačuje svým malým rozměrem. Stavitelé k ní často používají i levnější materiály, jako v případě objektu Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC).

„Je to schodiště v ulici Pernerova, které propojuje ulici s terasou, která je nahoře u kolejiště a na níž stojí jedna z budov patřící SŽDC. Zaměstnanci chodí po tomto přistavěném schodišti, které ve městě vytváří jakýsi zvláštní objekt,“ popisuje Barbora Špičáková.

Zastřešené schodiště na pražském Karlíně | Foto: Ondřej Bambas

Stejně kreativní jsou autoři objektů pet architecture v rámci účelnosti. Ze záchodku tak vzniká stánek s občerstvením, z vozíku se zase může stát budka pro měření rychlosti.

Program Dne architektury naleznete zde.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme