Co mají společného ryby, psi a ptáci? Netradiční výzkum odhalil jedno zvířecí tajemství

Kráva na volné pastvině obvykle stráví 70 procent svého života natočená v ose sever–jih. K tomuto závěru došel tým Hynka Burdy, hostujícího profesora na České zemědělské univerzitě. Takzvaný magnetický smysl, tedy schopnost zvířat vnímat magnetické pole Země, prokázali vědci u ptáků, psů i ryb. Zvířatům pomáhá vyznat se v terénu, stejně jako když člověk hledá cestu a natočí si mapu tak, aby měl sever nahoře.

Dokonce i obyčejný kapr podle vědeckého týmu z České zemědělské univerzity vnímá magnetické pole Země. A protože pozorovat ryby v jejich přirozeném prostředí je složité, posloužili výzkumníkům kapři v kádích na předvánočních trzích.

Čtěte také

„Vyfotili si ryby v kádi ze shora, na univerzitě si snímky prohlédli a vyhodnotili, že kapři preferují natočení těla v severojižní orientaci,“ přibližuje pozorování Tereza Kolbabová z Lesnické a dřevařské fakulty.

Značkování podle kompasu

K podobným závěrům došel před časem i tým kolem profesora Hynka Burdy, který působí na univerzitě v německém Essenu. Z jejich pozorování vyplynulo, že psi při značkování svého domovského teritoria mají také tendenci směřovat osu těla severojižně.


Ig Nobelova cena je americké ocenění, které se každoročně uděluje za neobvyklé nebo triviální výsledky vědeckého výzkumu. Komise, která ceny uděluje, je složena z nositelů skutečných Nobelových cen. Předávání cen probíhá na Harvardově univerzitě a je následováno přednáškami nově oceněných na Massachusettském technologickém institutu.

„Navíc jsme zjistili, že když je nějaká geomagnetická bouře a magnetické pole Země je neklidné, psi se s tím nezdržují a směr těla neřeší. Dělají to pouze tehdy, když je klidné magnetické počasí,“ tvrdí Hynek Burda.

Toto zjištění zároveň podle něj představuje důkaz, že psi jsou vůči geomagnetickým podmínkám skutečně citliví.

Za své bádání v oblasti magnetorecepce u živočichů, konkrétně za výzkum chování psů, dostal profesor Burda v roce 2014 Ig Nobelovu cenu, která se uděluje za objevy, jež mají lidi nejprve rozesmát a poté donutit k zamyšlení.

autoři: era , and
Spustit audio