Co najdeme v 700 let staré knize? Kromě textu také plísně, kvasinky i stafylokoky

29. červenec 2016

Jakou mikrobiologickou péči potřebuje pontifikál Albrechta ze Šternberka? Tato kniha velkého formátu je ručně psána na pergamenu, pochází ze 14. století a jejím autorem je poradce císaře Karla IV. a pozdější arcibiskup.

„V knihovně Strahovského kláštera se rozhodli, že tuto knihu zrestaurují,“ vzpomněla v Magazínu Leonardo Kateřina Demnerová z Ústavu biochemie a mikrobiologie Vysoké školy chemicko-technologické.

Staré knihy mohou skrývat určité nástrahy pro restaurátory, protože se pravděpodobně v průběhu staletí kontaminovaly některými organismy, které nemusí být zdraví bezpečné.

Tým Kateřiny Demnerové se proto spojil s restaurátory a odebral mikrobiologické vzorky z knihy.

„Je několik úrovní, ve které se kniha mikrobiologicky zkoumá. Zvenku, ze strany, z hřbetu, ze spodní strany a tak dále. Pak se otáčejí jednotlivé listy a sleduje se, jestli se něco nezachytilo uvnitř knihy,“ popsala odbornice.

Setřené vzorky nechal tým mikrobiologů v laboratoři kultivovat. Co jim z nich „vyrostlo“? „Předpokládali jsme, že v knize budou plísně, ale byli jsme mile překvapeni,“ řekla Demnerová.

Plísně, které experti našli v knize nebyly nebezpečné, stejně tak jako nalezené kvasinky, běžné bakterie, dokonce i stafylokokus a podobné mikroorganismy.

„Když jste měl možnost listovat v bílých bavlněných rukavicích knihou, tak bylo vidět, že některé rohy jsou více ohmatané,“ dodala mikrobioložka.

Z výstavy Listujeme ve středověkých rukopisech

Jaký bude další osud knihy, o které se teď ví, že je pro restaurátory bezpečná? „Knihu nyní čeká mimo jiné čištění a třeba doplnění replik kovového kování v rozích desek.“

Přesto zůstávají všechny staré rukopisy a knihy neustále v ohrožení.

„Když jsou uchovávány v nevhodném, vlhkém prostředí, tak v nich plísně mohou napáchat takovou paseku, že je další restaurátorský zásah těžký, protože papír ztratí své původní vlastnosti,“ připomněla důležitost mikrobiologického výzkumu Kateřina Demnerová.

autoři: dst , oci
Spustit audio