Co odhalil rentgen Věstonické Venuše? Praskliny a tři různé druhy hlíny, říká archeolog

22. září 2016

Co ještě možná nevíte o Věstonické Venuši? Nové poznatky o ikonické pravěké sošce odhalil na vědecké roadshow v Brně archeolog Moravského zemského muzea Martin Oliva.

„Venuše byla nalezena, a to je podle mě na ní to nejzajímavější, v centrálním ohništi asi 8 na 3 metry,“ uvádí vědec.

Nacházela se na rozhraní silné vrstvy popela a do ruda propálené spraše. „Už tehdy byla rozpadlá na dva kusy. A nevíme, jestli naši předkové sošku vypalovali, a když viděli, že se rozstřelila, tak ji tam nechali na dobro, nebo naopak, jestli její pozice v centrálním ohništi nebyla záměrná a symbolická.“

Navíc v tomto ohništi, a v žádném jiném kolem, bylo asi 600 přepálených pazourkových nástrojů. „Žádný odpad, samé pěkné kousky, všechny zničené žárem,“ dodává archeolog.

„To připomíná ono rituální hromadné ničení majetku, které známe třeba od amerických indiánů,“ upozorňuje Oliva.

Venuše v létě prošla zkoumáním pod velmi silným rentgenem. V čem současný výzkum posunul naše poznání sošky? „Z poslední doby pochází poznatek, že se sošky ještě v nevypáleném stavu dotýkal desetiletý adolescent, protože na levou půlkou zadku má otisk prstu,“ vysvětluje vědec.

Martin Oliva z Moravského zemského muzea

Soška se ale především „rozřezala“ na tisíce virtuálních plátků, které celkem tvoří 80 GB dat. „Z fotek vyplývá, že je Venuše protknuta celou sítí trhlin, které snad by mohly být nebezpečné, a to nás nabádá k pečlivějšímu zacházení.“

Kromě trhlin jsou vevnitř jakési částice, které mají větší hustotu než vypálená hlína. „Mohou to být zlomky mamutoviny, nebo vápnité složky ve spraši, mohou to být i křemenná zrnka,“ odhaduje expert.

„Tyto intruze nejsou rozptýleny stejnoměrně. Větší kousky jsou na povrchu a v hlavičce jsou menší, zatímco vnitřek je bez nečistot. To naznačuje, jako by tvůrce nahrábl trojí různou hlínu. Vnitřek je z jemnější hlíny, na to naplácal tu hrubší s nečistotami, a hlavu zase udělal z jiné masy, ale to ještě není bezpečně zjištěno,“ konstatuje Martin Oliva.

autoři: bur , oci
Spustit audio