Čokoláda vylepšila paměť vodním plžům
Výsledky experimentů s vodními plži by mohly potěšit studenty a vůbec každého, kdo má rád hořkou čokoládu. Látka, kterou obsahuje, totiž plžům výrazně zlepšuje paměť.
Hořké čokoládě se připisuje spousta pozitivních efektů včetně toho, že její konzumace posiluje paměť. Vědeckých důkazů je ovšem poskrovnu. Vědce z Calgarské univerzity to motivovalo k tomu, aby zjistili, jestli flavonoidy, které se vyskytují v hořké čokoládě i dalších „superjídlech“, skutečně mohou paměť ovlivnit. Lidé jsou na takové experimenty příliš složití a vliv flavonoidů by nebylo možné oddělit od jiných faktorů. Vědci se proto obrátili ke svým oblíbeným modelovým zvířatům: sladkovodním plžům plovatkám bahenním (Lymnaea stagnalis).
Plovatky přijímají kyslík z vody pokožkou, ale ve vodách chudých na kyslík si pomáhají tím, že nad hladinu vysunují kornoutovitý dýchací otvor neboli pneumostom. Vědci tvrdí, že plovatky se dají jednoduchým způsobem – konkrétně jemným klepáním na vysunutý pneumostom – vycvičit tak, aby ve vodě chudé na kyslík svůj dýchací otvor nevystrkovaly nad hladinu. Ve svém výzkumu se zaměřili na flavonoid epicatechin. Nejprve určili koncentraci epicatechinu ve vodě, která na plže neměla žádný vliv, a pak už mohli začít testovat paměť plovatek.
Půlhodinový trénink ve vodě bez epicatechinu vytvořil středně dlouhodobou vzpomínku, která přetrvávala méně než tři hodiny. Dlouhodobou paměť však neovlivnil, takže po 24 hodinách už plži zase vystrkovali svůj dýchací otvor z vody. Přídavek epicatechinu však změnil situaci: půlhodinka tréninku stačila k tomu, aby si plž i druhý den pamatoval, že při poklesu hladiny kyslíku ve vodě nemá strkat pneumostom nad hladinu. Po dvou kolech tréninku ve vodě s epicatechinem vzpomínka vydržela dokonce celé tři dny. Další experimenty ukázaly, že epicatechin také zabraňuje „přemazání“ vzpomínek novějšími, takže ty starší stále zůstávají silné. Vědci se nyní chystají prozkoumat účinek, který má epicatechin na samotné neurony. A my bychom si zatím mohli jít koupit tabulku hořké čokolády.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.