Color Music Radio čeká expanze do Znojma, spustí tu nový FM vysílač

8. únor 2016

V tomto městě je možné naladit i stanice Českého rozhlasu. Jde nejen o celoplošné okruhy, ale také regionální ČRo Brno.

Komerční rozhlasová stanice Color Music Radio začne v následujících měsících vysílat také ve Znojmě. Novou frekvenci v tomto městě udělila na svém posledním zasedání jejímu provozovateli, společnosti Ultravox, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Vyplývá to z její aktuální tiskové zprávy.

Znojemský vysílač, který by měl být umístěn v lokalitě Dvořákova ulice, bude fungovat na kmitočtu 92,4 MHz s výkonem 100 Wattů. Stanice už má v tuto chvíli FM frekvence v Opavě (92,4 MHz), Praze (90,7 MHz), Karlových Varech (98,6 MHz) a Brně (99,4 MHz). Dočká se ale pravděpodobně i dalších kmitočtů.

Znojmo pochopitelně svým signálem zásobí také Český rozhlas. Koncesionáři mohou ladit z tamního vysílače Kuchařovice tříkilowattovou frekvenci 89,6 MHz pro ČRo Dvojku, ČRo Vltava na 99,2 MHz nebo ČRo Radiožurnál na 101,2 MHz (zde je výkon snížen na 1 kW). Z téže lokality funguje na kmitočtu 97,3 MHz i Český rozhlas Brno. I ten používá výkon tři kilowatty. Polarizace je v případě všech zmiňovaných frekvencí vertikální. Expanze komerčních vysílatelů by nemusela být do Znojma definitivní. Podle webu Jihlavského DX klubu se o tuto lokalitu, konkrétně frekvenci 88.0, zajímá také rozhlasová stanice Sázava.

autor: lukpo
Spustit audio