ČSSD možná podpoří mimořádnou schůzi sněmovny kvůli Čapímu hnízdu

Mimořádnou schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo by mohli podpořit i poslanci vládní ČSSD. Svolat ji chce pravicová opozice ODS a TOP 09. Poslanci sociální demokracie se přidají, pokud vicepremiér Andrej Babiš z hnutí ANO svou úlohu v kauze eurodotací pro farmu uspokojivě nevysvětlí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo | Foto: Čapí hnízdo

Komu patřila farma Čapí hnízdo v době, kdy žádala o dotace? Nejen to zajímá poslance sociální demokracie.

„Pokud na tuto a další otázky, odpověď nepřijde, tak si myslím, že poslanci sociální demokracie budou hlasovat pro program mimořádné schůze,“ potvrdil předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Podle sociálnědemokratického poslance Romana Chvojky Babiš okolnosti kolem farmy zatím dostatečně nevysvětlil. „Jednou říká, že Čapí hnízdo je jeho dítě, že je to věc, na kterou je nejvíc hrdý. A podruhé říká, že o Čapím hnízdě nic neví a že nepatří do konglomerátu Agrofert,“ řekl Českému rozhlasu.

Sociální demokraté podle Chvojky očekávají, že by u tak závažného podezření měl Babiš mluvit jasně a zřetelně. „Takže jsme toho názoru, že pokud do úterý nebo do středy nebude zřetelnější ve svých odpovědích, tak podpoříme to, aby k tomuto případu byla svolána mimořádná schůze sněmovny,“ dodal Chvojka.

Žádost o svolání mimořádné schůze chtějí ODS a TOP 09 předat šéfovi sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) v neděli nebo v pondělí.

'Útok ze strany pravicové opozice'

Hnutí ANO svolání schůze vnímá jako útok ze strany pravicové opozice a program schůze proto nepodpoří. „Doporučoval bych počkat na vyšetřování policie a na vyšetřování Evropské unie, která tento údajný dotační podvod vyšetřuje,“ upozornil šéf poslanců Jaroslav Faltýnek.

Případ farmy prošetřuje policie a zabývá se jím i Evropský úřad pro boj proti podvodům.

Společnost Farma Čapí hnízdo patřila podle médií do roku 2008 do koncernu Agrofert, který Babiš vlastní, poté byly akcie převedeny na anonymní formu akcií, aby jako malá firma dosáhla na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Na základě chyby při čerpání z roku 2009 dostala Farma Čapí hnízdo pokutu 3,6 milionu korun, která se při započtení penále vyšplhala k šesti milionům. V roce 2012 byla velká část pokuty prominuta a firma z ní zaplatila pouze 37 tisíc korun plus odpovídající penále. Babiš ve středu řekl, že o věci nic neví. Ke kritice se chce vyjádřit zítra.

KDU-ČSL počká na Babišovo prohlášení. Lidovci se pak chtějí v úterý na poslaneckém klubu domluvit, jestli by k této kauze podpořili svolání mimořádné schůze. „V úterý se na poslaneckém klubu a na předsednictvu strany poradíme, jak budeme postupovat dál,“ potvrdil strany předseda Pavel Bělobrádek.

Společnosti v koncernu Agrofert | Foto: Český rozhlas

ČRo, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme