ČT 24 HD, ČT :D HD a ČT art HD odstartují v listopadu, prozatím na kabelu a satelitu

25. květen 2016

„Původně jsme chtěli všechny kanály v HD vysílat od 1. června letošního roku, řada diváků ale v tuto chvíli ještě není připravena,“ uvedl generální ředitel Petr Dvořák

Kanály ČT 24 HD, ČT :D HD a ČT art HD budou operátorům k dispozici od listopadu. Na dnešní konferenci Digimedia 2016 to řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Jmenované programy tak doplní již fungující kanály ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD. Programy budou k dispozici prozatím pouze pro satelitní a kabelové šíření, protože veřejnoprávní televize nemá prozatím k dispozici prostředky, aby je nenabídla pozemně. V rámci pozemního vysílání, tedy ve standardu DVB-T2, s těmito stanicemi Česká televize pochopitelně počítá.

„Původně jsme chtěli všechny kanály v HD vysílat od 1. června letošního roku, řada diváků ale v tuto chvíli ještě není připravena pro vysílání ve vysokém rozlišení,“ zdůvodnil posun termínu Dvořák a zdůvodnil také skutečnost, že na veřejnoprávní médium čeká fotbalové Euro i olympijské hry v Rio de Janeiru. „Ve spolupráci s operátory hceme nastartovat intenzivní komunikační kampaň, která na tuto novinku diváky upozorní,“ doplnil šéf České televize. Zároveň zdůraznil, že pokud budou chtít někteří operátoři nadále nabízet programy v SD kvalitě (standardním rozlišení, pozn. red.), ČT je jim připravena je poskytovat.

Podle generálního ředitele České televize Petra Dvořáka je veřejnoprávní médium proces přechodu na technologii DVB-T2 významně podpořit. „Přechod jsme schopni a ochotni významně podporovat. Jsme ochotni mu dát významnou péči, kterou jsme věnovali přechodu na DVB-T2, budeme-li mít podporu,“ konstatoval Dvořák. Vysílání ve standardu DVB-T2 by mohlo začít ještě v letošním roce, pokud Český telekomunikační úřad přidělí do června kmitočty pro takzvané přechodové sítě. V opačném případě to bude až začátkem příštího roku. Příprava vysílačů pro toto vysílání by trvala odhadem půl roku.

autor: lukpo
Spustit audio