ČTÚ: Kmitočtové příděly pro L pásmo budou platit ještě několik let

27. říjen 2016

„Příděly byly uděleny s dobou platnosti do roku 2021 a neuvažujeme o tom, že bychom přistoupili k jejich odnímání,“ sdělil naší redakci mluvčí ČTÚ.

Operátoři Teleko a RTI cz budou moci individuální oprávnění pro šíření digitálního rozhlasového signálu DAB+ využívat v L pásmu (L-bandu) ještě následujících několik let. Vyplývá to z vyjádření tiskového mluvčího Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Martina Drtiny, který reagoval na ve středu publikovaný článek. V něm se hovoří o tom, že operátoři by rádi získali za opuštění L-bandu kompenzaci.

„Příděly byly uděleny s dobou platnosti do roku 2021 a neuvažujeme o tom, že bychom přistoupili k jejich odnímání. Z toho vyplývá, že žádosti o kompenzace za něco, k čemu nedochází, jsou z logiky věci zjevně neopodstatněné,“ uvedl pro web Digitální rádio Drtina. V nedávném rozhovoru s naší redakci uvedl Jaromír Novák, předseda Rady ČTÚ, že neočekává prodlužování oprávnění pro využívání L pásma operátory DAB rozhlasu. Kmitočtový rozsah 1452 až 1492 MHz má být využit pro jiné účely.

autor: lukpo
Spustit audio