ČTÚ: V letošním roce připravíme „jízdní řád“ pro přechod na DVB-T2

18. leden 2017

Úřad slibuje, že mimo jiné poskytne veškerou součinnost gesčním ministerstvům na dokončení přípravy novely Zákona o elektronických komunikacích.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) předpokládá, že v letošním roce připraví ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) jízdní řád pro přechod na pozemní digitální vysílání druhé generace označovaný jako Technický plán zemského digitálního vysílání na DVB-T2. Regulátor chce zároveň připravit příslušná kmitočtová opatření pro definitivní vysílací sítě. ČTÚ o tom informuje v rámci plánů týkajících se roku 2017.

Jedním z úkolů regulátora bude i příprava návrhu na další využití pásma 700 MHz. Právě kvůli němu se na DVB-T2 přechází. Pásmo má do budoucna posloužit pro rozvoj rychlého mobilního internetu a dalších služeb. Vedle zmíněné spolupráce na procesu přechodu zemského digitálního vysílání na standard DVB-T2, se ČTÚ zaměří na implementaci
evropsky harmonizovaných podmínek jednotlivých kmitočtových pásem do Plánu využití rádiového spektra. Úřad dále zpracuje a vládě předloží situační zprávu o plnění Strategie správy spektra a její aktualizaci.

Regulátor v pravidelné Měsíční monitorovací zprávě uvádí, že v návaznosti na závazky přijaté držiteli přídělů v aukci kmitočtů LTE v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz bude kontrolováno plnění rozvojových kritérií, a to zejména v lokalitách, kde úřad zaznamená
stížnosti a podněty účastníků. Zvýšenou míru pozornosti i nadále bude ČTÚ věnovat případům zjištěných interferencí sítí DVB-T a LTE (rušení příjmu digitální pozemní televize),
včetně ochrany distribuce signálů přechodových DVB-T2 sítí. Informace o vývoji situace bude stejně jako dosud pravidelně zveřejňovat v rámci monitorovacích zpráv.

Úřad slibuje, že mimo jiné poskytne veškerou součinnost gesčním ministerstvům na dokončení přípravy novely Zákona o elektronických komunikacích (ZEK) v souvislosti s procesem přechodu na digitální zemské televizní vysílání DVB-T2 a související uvolněním pásma 700 MHz. Budování sítí pozemní digitální televize druhé generace v České republice prozatím ještě nezačalo. Operátoři čekají, až vejde v platnost nařízení o poplatcích za využívání kmitočtového spektra. Proces koordinace přídělů technických parametrů pro jednotlivé vysílače je navíc zatím také stále ještě v běhu.

autor: lukpo
Spustit audio