Čtvrtá oběť požáru pražského hotelu je dvacetiletá Jihokorejka

23. leden 2018

Čtvrtou obětí sobotního požáru v pražském hotelu Eurostars David je dvacetiletá turistka z Jižní Koreje. Celkem při požáru hotelu zahynuli čtyři lidé - muž a žena z Německa a dvě ženy právě z Jižní Koreje.

Jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka zemřeli na místě ještě před příjezdem záchranářů. Dvě ženy později podlehly zraněním v nemocnici, šlo o dvacetiletou Němku a stejně starou Jihokorejku.

Záchranáři vyšetřili po požáru 34 lidí, které hasiči vyvedli z hořící budovy. Dva lidi našli záchranáři bez známek života a další čtyři museli oživovat. V nemocnicích skončilo osm lidí, z toho dva v nich dál zůstávají.

Podle dřívějších informací mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové mezi zraněnými nebyli pacienti s popáleninami, ale převažovaly případy, kdy se lidé nadýchali kouře. Udušení kouřem bylo i příčinou smrti dvou mladých cizinek, které po požáru zemřely ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Kriminalisté teď vyšetřují, proč v historické budově začalo hořet. Podle Daňka to může trvat ještě několik měsíců. „V této souvislosti vyšetřovatel zadal vypracování několika znaleckých posudků z oboru elektro a chemie. Také si vyžádal zprávu od vyšetřovatele hasičů. Vypracování těchto dokumentů může trvat několik týdnů, ale spíše měsíců,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

Požár způsobil škodu přes 20 miliónů korun a patří k nejtragičtějším v novodobé historii Česka.

autor: vos | zdroj: ČTK
Spustit audio