Čtyři pobočky finančních úřadů v kraji omezují provoz i služby

27. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Změna se týká Českého Těšína, Bohumína, Orlové a Fulneku. Původně přitom chtěla finanční správa menší pobočky zrušit úplně, po ostré kritice starostů se nakonec rozhodla je zachovat.

Finanční úřady v Českém Těšíně a v Bohumíně jsou otevřené jen dva dny v týdnu. Omezení provozní doby a redukce některých služeb čeká od příštího týdne i pobočky v Orlové a Fulneku.

„Je to strašná škoda. Myslím si, že je to úřad, který vybírá daně, tak by měl být k dispozici v mnohem větší, širší době,“ míní Pavla Dudysová, která se horko těžko uvolnila z práce, aby si mohla odskočit na finanční úřad, jenže bude muset přijet znovu. „Už jsou polední přestávky a na pracoviště, se kterým jsem potřebovala něco vyřizovat, jsem se nedostala,“ dodává.

Finanční úřad je tady nově otevřen jen dva dny v týdnu a s omezeným počtem pracovníků. „Je to strašné. Tady nic není, máte jen podatelnu. Záleží, který správce tu v daný moment bude a vždy jen v úřední dny,“ stěžuje si Renáta Cieslarová, která pracuje jako účetní, a obává se častého dojíždění o Karviné, kam se přestěhovaly i všechny spisy.

„Nesouhlasíme s tím, aby se služby státu od občanů oddalovaly. A to se tady děje,“ říká místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny (ODS). „A pokud se mluví o tom, že v Ostravě se na finanční úřad nabere šedesát nových zaměstnanců, tak to také vnímáme negativně, protože i zaměstnanost v menších městech je důležitá věc,“ upozorňuje místostarosta.

Čtěte také

Podle mluvčí moravskoslezských finančních úřadů Petry Homolové by obyvatelé změnu příliš pocítit neměli. V úředních hodinách budou obslouženi tak, jak byli zvyklí, a v době zvýšeného náporu je úřad připraven provoz posílit.

„Taky ale na druhé straně nepředpokládáme, že by na územní pracoviště v Českém Těšíně nebo v Bohumíně za každou cenu musel jít třeba podnikatel, který toho má víc a pro kterého je to dvacet minut autem, už do Karviné, kde má prostě ty služby komplexní a hned. Skutečně předpokládáme, že ty služby zůstanou zachovány hlavně pro občany,“ říká Homolová.

Kromě Českého Těšína se omezení provozu týká i poboček v Bohumíně, Orlové a Fulneku.

autor: iha
Spustit audio