Čtyři vodní slalomáři narážející do sebe - slalom cross poprvé v Praze v rámci SP

Vodní válce, peřeje, branky, ale k tomu i tři soupeři. Čtyři vodní slalomáři, kteří do sebe naráží a snaží se předjet jeden druhého. Pražští fanoušci můžou dnes poprvé na vlastní oči vidět ve Světovém poháru vodních slalomářů novou disciplínu - slalom cross. Její název i pravidla jsou odvozeny od podobných zimních disciplín - skicrossu nebo snowboardcrossu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní slalomář Vavřinec Hradilek na trati v Troji

Vodní slalomář Vavřinec Hradilek na trati v Troji | Foto: Aleš Berka

„Je to atraktivní disciplína pro diváky, hodně kontaktní. Jsme nahoře na rampě, všichni na nás vidí, je to parádní podívaná,“ vysvětluje lákadla novinky Vavřinec Hradilek a doplňuje ho Vít Přindiš. „Slalom je prostě zábava a je to fakt dynamické i v tom závodě. Pořád se to mele, člověk na tebe může skočit v protivodě, jsi první a nakonec budeš poslední.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražští fanoušci můžou dnes poprvé na vlastní oči vidět ve Světovém poháru vodních slalomářů novou disciplínu - slalom cross

Čtveřice kajakářů v plastových lodích se spustí z rampy do peřejí, a protože do dalšího kola postupují jen dva, je to pěkná mela. Projet musí závodníci pouhých šest branek, kterých se můžou beztrestně dotýkat.

„Šťouchat se může. Jsou to nafukovací válce, do kterých člověk může mlátit, může si ho odhodit pádlem, což je u nás ve vodním slalomu zakázané. Člověk nemůže atakovat druhého pádlem ničím, může se loď na loď, ale nesmí jít do těla ničím,“ objasňuje muž vlastně nejpovolanější. Vít Přindiš totiž ze tří dosavadních Světových pohárů ve slalom crossu dva vyhrál a v jednom skončil druhý za Vavřincem Hradilkem.

„Ta konkurence ještě není tak ohromná jako při slalomu, ale myslím, že oba dva máme radost z pádlování a to je na tom vidět,“ říká Hradilek a spolu s Přindišem doufají, že nová disciplína má budoucnost, a nejlépe i olympijskou. Ne každý z českých kajakářů je ale tak nadšený. Nestartují třeba Jiří Prskavec ani Štěpánka Hilgertová.

Olympijští vodní slalomáři před SP v Praze moc netrénovali. Vliv to mít nebude, myslí si Hradilek

Číst článek

„Je to takový trošičku silovější humpolácký pohyb. Mně se prostě líbí ten balet na té divoké vodě. Ta ekvilibristika mezi brankami, ale myslím si, že laik divák tam uvidí akci, kontaktní souboje, takže nemůžu říct, že bych byla zásadně proti. Jenom si myslím, že to není disciplína pro mě jako pro fajnšmekra,“ vysvětluje Hilgertová.

Závody ve slalom crossu jsou na programu jsou od 15:00 po skončení finálového programu klasického vodního slalomu.

Jan Suchan, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme