Čtyřkolejná trať povede v Hostivaři kolem mokřadu, kde žijí kuňky, ropuchy i slavíci

23. březen 2018

Rychlejší vlaky, které budou jezdit častěji, přinese plánované rozšíření trati z pražského Hlavního nádraží do Hostivaře. Vznikne tam totiž první čtyřkolejná trať v Česku. Tohle téma ale zajímá i ekology. Koleje totiž u Hostivaře tvoří trojúhelník, ve kterém je mokřad plný chráněných rostlin a živočichů.

„Přímo na jezírko jsou vázání především obojživelníci, jako jsou ropuchy a kuňky a na okolní porosty pak spousta druhů ptáků – sýkory, strakapoudi i slavíci a mlynaříci,“ říká Jan Moravec.

Poblíž vede i hlavní trať na Benešov. „Bylo nám slíbeno, že stavba do našeho území nezasáhne,“ dodává Josef Moravec z Českého svazu ochránce přírody. Trať poblíž jezírka se například má podle jeho slov opravovat výhradně z kolejiště.

To potvrdil i mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Marek Illiaš: „Zhotovitel stavby bude mít zajištěný ekologický dozor, který bude dohlížet na dodržování podmínek všech vydaných rozhodnutí,“ uvedl.

Do roku 2021 vznikne mezi Hlavním nádražím v Praze a Hostivaří první tuzemská čtyřkolejná trať a dvě nové zastávky. Celá modernizace vyjde na téměř 4,5 miliardy korun.

Mokřad Triangl v Praze - Hostivaři
autor: duch
Spustit audio