Cukrovar v Brodku u Přerova jde k zemi. Zmizí i dva z dálky viditelné tovární komíny

3. září 2017

Cukrovar s více než 130letou historií jde v těchto dnech k zemi. Kdysi významný podnik v Brodku u Přerova je zavřený už 20 let a od té doby chátrá. Obec tak mimo jiné přijde o svou dominantu – dva tovární komíny, které stojí v areálu cukrovaru.

„Včera jsem shodou okolností ukazoval kamarádovi, bývalému spolupracovníkovi, fotky a ten mi na to řekl: ‚Dědku, když to vidím, tak mi srdce krvácí.‘“ Miroslav Mikulík pracoval v brodeckém cukrovaru více než třicet let. On i mnoho dalších bývalých zaměstnanců pozorují demolici areálu s nostalgií.

Podnik byl středobodem obce od konce 19. století. Výrobu cukru zastavil před dvaceti lety tehdejší majitel, britsko-francouzská společnost Eastern Sugar. „Počítali, že si vezmou kvótu cukru do Francie, aby mohli oni vyrábět a oni prodávat. A tady ty cukrovary postupně utlumili. Jako první šel Brodek, potom Kojetín, Němčice a taky Hrochův Týnec. Všechny cukrovary zrušili a zbourali,“ dodává Mikulík.

Demolice cukrovaru je už v plném proudu. Zatím zmizelo několik budov v areálu a k zemi půjde i jeden z místních orientačních bodů – dva vysoké cihlové komíny. „Ve druhé části už jsou taky zahrnuty. Dominanty, které byly vidět ze vzdálenosti asi pěti kilometrů, už tu nebudou,“ říká starosta Roman Zbožínek.

Cukrovar Brodek u Přerova

Dělníci by měli většinu cukrovaru zbourat do konce roku. Současný majitel areálu nevylučuje, že se sem vrátí výroba. „Je to zatím předmětem rozvahy představenstva a dozorčí rady. Buď v areálu vznikne nová budova, nebo se areál prodá jiné právnické osobě,“ uvedl Marek Kalman, zástupce společnosti PMS Reality, která areál vlastní.

Cukrovarnictví spojené s historií obce víc než 130 let je už definitivně historií.

Spustit audio