Cvičení Ample Strike se letos zúčastní až 1300 vojáků z osmnácti zemí

22. srpen 2017
Zprávy z

Ve středu 23. srpna začíná mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike. Manévry potrvají až do 12. září. Létat se bude od 28. srpna do 8. září. Dějištěm cvičení jsou kromě náměšťské letecké základny také vojenské prostory, letiště u Čáslavi, v Pardubicích a mimo jiné sídlo ženijního pluku v Bechyni.

Mimo jiné nad Vysočinou se uskuteční mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike. „Cílem cvičení je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Piloti si procvičí procedury přímé letecké podpory, překonání nepřátelské protivzdušné obrany a tankování za letu,“ řekl Denisa Venerová z tiskového střediska cvičení.

„Armáda ČR tak čtvrtým rokem navazuje na sérii cvičení Ramstein Rover a Flying Rhino, která byla organizována z úrovně NATO od roku 2002,“ uvedla dále mluvčí.

Necelé tři stovky cvičících vojáků budou ze zahraničních armád. Podruhé od zavedení plně profesionální armády se do mezinárodního cvičení vzdušných sil zapojí také příslušníci aktivních záloh ozbrojených sil ČR a vůbec poprvé se zúčastní i záložníci Vzdušných sil AČR.

V průběhu dvou týdnů se bude na 200 záložníků z pěších rot Krajských vojenských velitelství a útvarů Vzdušných sil AČR podílet na ochraně a zajištění bezpečnosti letiště Náměšť jako objektu důležitého pro obranu státu. Zároveň budou plnit úkoly v rámci připravených scénářů po boku vojenských profesionálů.

Samotný výcvik se bude konat od 28. srpna do 8. září, v pracovních dnech od 09:00 do 23:00.

„Mimo to však může dojít k dalším příletům či odletům letecké techniky nebo k přesunům mezi operačními prostory,“ podotkla mluvčí.

Cvičení se uskuteční ve vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá, u 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou, 21. základny taktického letectva Čáslav, Správy letiště Pardubice a 15. ženijního pluku v Bechyni.

zdroj: ČTK
Spustit audio