Cyklista Ježek, Janda z Olympiců i lyžařka Strachová. Senát popáté udělil pamětní medaile

Patnáct osobností z řad významných českých lékařů, ekonomů nebo sportovců dostalo stříbrnou pamětní medaili Senátu. Mezi oceněnými byli například handicapovaný cyklista Jiří Ježek, hudebník Petr Janda, lyžařka Šárka Strachová, ortoped Vratislav Rybka a onkolog Luboš Petruželka. Senát medaile uděloval při příležitosti svatováclavského svátku - Dne české státnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát udělil 15 osobnostem stříbrnou pamětní medaili

Senát udělil 15 osobnostem stříbrnou pamětní medaili | Foto: Senát PČR

Oceněné osobnosti převzali medaile z rukou předsedy horní komory Parlamentu Milana Štěcha z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cyklista Ježek, Janda z Olympiců i lyžařka Strachová. Senát popáté uděloval stříbrné pamětní medaile. Natáčela Jana Čermáková

„Jsou to většinou lidé, kteří nejsou jen odborníky v jednou oboru. Jsou to lidé, kteří své zkušenosti předávají dál a vychovávají své nástupce. Společnost je nutně potřebuje a je slušné jim poděkovat. Vybíráme také lidi, kteří ostatním ukázali, že i v tíživé situaci je možné překonat nástrahy, které nám život přináší,“ popsal Štěch, jaké osobnosti Senát vybírá.

Mezi oceněnými je i přední český onkolog Luboš Petruželka. Promoval v roce 1976 a hned poté nastoupil na dnešní Onkologickou kliniku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kde působí dodnes. Od roku 1999 jako přednosta.

„Mé bezprostřední dojmy jsou velmi příznivé. Nutí mě to se ohlédnout dozadu a vzpomenout na zástupy všech pacientů, které jsem léčil. Současně si uvědomuji, že to ocenění je něco mimořádného,“ poznamenal Petruželka krátce poté, co medaili převzal.

Senát udělil 15 osobnostem stříbrnou pamětní medaili | Foto: Senát PČR

Za oceněné poděkoval v Senátu Akihiro Ishikawa, sociolog působící na tokijské univerzitě. I jemu Senát medaili udělil.

„Vážíme si vděčnosti, kterou Senát projevuje těm, kteří ve svém oboru něco výjimečného vykonali a přispěli k dobré pověsti České republiky v zahraničí i ke zlepšení života společnosti,“ řekl Ishikawa.

V 70. a 80. letech přivážel Ishikawa do tehdejšího Československa nedostupnou odbornou literaturu a naopak tajně vyvážel práce sociologů, které se tady nesměly publikovat. Mnohé z nich pak přeložil do japonštiny.

Ocenění získala například i Jana Balcárková, která zachránila člověka z hořícího vozidla po dopravní nehodě, nebo někdejší atletka Ludmila Formanová. Senát uděloval letos medaile už popáté, ocenění zatím nikdo nikdy neodmítl.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme