DAB+ multiplex německého rozhlasu RBB s další verzí okruhu radioeins

20. září 2017

V následujících měsících bude nová síť posílena o čtyři další desetikilowattové vysílače. Její zachycení na omezeném území severu Čech tak bude velmi pravděpodobné.

Nový digitální rozhlasový multiplex veřejnoprávního média RBB určený pro Berlín a Braniborsko se rozšířil o regionální verzi stanice radioeins. Vyplývá to z informací publikovaných na německých diskusních fórech. Programová pozice „radio1 CB“ je určena pro region města Cottbus. Doposud bylo toto vysílání dostupné pouze ve verzi, v jaké si ji mohou naladit obyvatelé Berlína. Mutace Cottbus bude obsahovat regionální odpojování.

Rozhlasový multiplex veřejnoprávního rozhlasu Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) funguje na kanálu 10B, avšak prozatím pouze z jediného vysílače, kterým je kilowattový Cottbus/Hufelandstrasse. Není proto žádným překvapením, že právě při příležitosti uvedení tohoto stanoviště do provozu byla uvedena do chodu také právě daná regionální mutace stanice radioeins. Klíčový bude pro existenci multiplexu listopad, kdy přijdou na řadu vysílače Pritzwalk a Booßen (oba s výkonem 10 kW), které doplní v březnu 2018 Casekow a Calau (opět 10 kW). Dálkovým příjmem budou tedy sítě pravděpodobně dostupné i na omezeném území Čech.

autor: lukpo
Spustit audio