DAB+ vysílač Nitra pro operátora AVIS změnil vysílací kanál a anténní systém

6. listopad 2017

Zatímco na kanálu 11C mohl operátor šířit signál maximálním výkonem 5 kW, na kanálu 10C je to 20 kW, tedy stejná síla, jakou má například pražský Žižkov s multiplexem Českého rozhlasu.

Slovenský telekomunikační operátor AVIS změnil po více než roce některé technické parametry svého DAB+ multiplexu šířeného z vysílače Nitra – Zobor. Tou nejvýznamnější je přechod z kanálu 11C na kanál 10C. Na změnu firma upozornila prostřednictvím svého účtu na sociální síti Facebook. Na Zoboru zároveň došlo k přesunu vysílače do jiného anténního systému. Stanoviště, kterým je horní stanice lanovky, zůstalo zachováno.

Zatímco na kanálu 11C mohl operátor šířit signál maximálním výkonem 5 kW, na kanálu 10C je to 20 kW, tedy stejná síla, jakou má například pražský Žižkov s multiplexem Českého rozhlasu ČRo DAB+. Jak ale AVIS uvedl na Facebooku, tuto sílu využít neplánuje, alespoň to není aktuálně na programu. Kromě Nitry provozuje telekomunikační firma vysílač také v Banské Bystrici. Součástí programové nabídky jsou v tuto chvíli zejména stanice Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), Rocková Republika, New Model Radio a Radio Aktual.

autor: lukpo
Spustit audio