Dabuju „z leknutí“. Jeden film stihnu za tři hodiny, říká dabingový herec Filip Švarc

Bez něj by české verze zahraničních pořadů a filmů nebyly tím, čím jsou. Svůj hlas propůjčil moderátorovi populárního Top Gearu Richardu Hammondovi, Colinu Farrellovi nebo Chrisi Rockovi. Přesto v rozhovoru s Lucií Výbornou přichází herec a dabér Filip Švarc s překvapivým odhalením.

„Dávám přednost původnímu znění. Ačkoliv je český dabing na úrovni a vždy byl, originál je originál. Nejen kvůli hereckým výkonům, ale i kvůli zvuku. Zvuk natočený na place je vždy jiný než studiový,“ přiznává Švarc.

On sám dnes bezesporu patří mezi českou dabérskou špičku. I díky tomu si ho nedávno do svého seriálu Dabing Street vybral i režisér Petr Zelenka. Zahrál si sice jen v jedné scéně, ale zato si zahrál sám sebe. „Byla to pro mě pocta,“ přiznává. A to navzdory tomu, že ze seriálové scény, ve které se objevuje, nakonec nevychází úplně nejlépe…

„Když mi volali, že mě Petr Zelenka obsadil do seriálu, zaradoval jsem se. Pak jsem zjistil, že jen do jedné scény, tak jsem se zaradoval méně - a pak jsem si přečetl scénář a přestal jsem se radovat úplně,“ usmívá se Filip Švarc.

Jeden film za tři hodiny

Český dabing prošel v posledních desetiletích obrovskou proměnou. Přestože se, jak upozorňuje Filip Švarc, jeho kvalita drží, pracovní postupy se změnily opravdu ve velkém. Zatímco ještě před lety daboval František Filipovský jeden film až dvanáct dní, dnes na to herec má přibližně tři hodiny.

Během relativně krítkého času toho musí dabér stihnout spoustu. Samotný text, který má přečíst a „zahrát”, přitom často vidí poprvé až ve studiu. „Někdo dává přednost tomu si vše přečíst dopředu, já preferuju práci z leknutí. Bezprostřední emoci přetlumočím divákovi. Je to individuální.“

autor: als